Marokko 2007
x

Route Vliegschema Links WEBLOG

INFORMATIE OVER DE RONDREIS (Reisbureau)(Klik hier)

Route

Dag

Dag

Datum

Routeschema

Dagprogramma

km

Overnachtingsplaats

1
Za
22 dec
Vlucht naar Rabat, via Parijs

Air France, vertrek 14:25, aankomst 20:05

INFORMATIE OVER DE RONDREIS (INTI reisbureau)

 
Casablanca
Hotel Casablance
83-85 Boulevard Liberte,
Ben Jdia
tel: (00-212)-(0)22 440202
2
Zo
23 dec
Essaouira (zuidkust)
Het rustieke havenplaatsje Essaouira met zijn nauwe straatjes en wit en blauw geverfde huizen, ademt nog steeds de sfeer uit van de hippieplaats die het vroeger was
  Essouira
hotel Chateau Mogador
18, rue Princess Lalla Hasna
qurtir des dunes
(00-212)-(0)24 476900
3
Ma
24 dec
Essaouira (zuidkust)
 
 
4
Di
25 dec
Marrakech
Marrakech, gelegen aan de voet van het Atlasgebergte is de parel van Zuid-Marokko. Het oude centrum is omringd door terracotta kleurige stadsmuren en het sprookjesachtige Bahia-paleis.
  Marrakech
hotel Hicham
5, rue Mansour Eddahbi,
Gueliz
(00-212)-(0)24 435612
5
Wo
26 dec
Marrakech
 
 
6
Do
27 dec
Alt Benhaddou
In Ait Benhaddou wanen we ons in de eeuwenoude Kashba in het filmdecor van Lawrence of Arabia. De vele torens zijn versierd met ruitmotieven en terecht wordt deze kashba beschouwd als één van de mooiste van Marokko!
  hotel La Kasbah
Ait Ben Haddou
(00-212)-(0)24 890302
7
Vr
28 dec
Dades
We verkennen de streek waar de rivier de Draa de omgeving weer vruchtbaar heeft gemaakt. Het langs de rotsen sijpelende smeltwater uit de bergen heeft de Gorge du Todra doen ontstaan, een schitterende kloof met steile rotswanden. Eén van de mooiste kloven is wel de Gorge du Dadés. Hier slingert de weg zich door de dadelpalmoases diep het Atlasgebergte in.
  hotel Kasbah de la Vallée
(aan einde van weg)
(00-212)-(0)24 831717
8
Za
29 dec
Merzouga
Slapen bij de Berbers in de woestijn bij Erg Chebbi
  Auberge du Sud
(Berbertenten)
(00-212)-(0)35 578619
en 06-61216166
9
Zo
30 dec
Merzouga
Kamelentocht met de Touareq door de majestueuze lopende zandduinen van Erg Chebbi.

 
10
Ma
31 dec
Fes
Fez herbergt een sprookjesachtige Medina. Zorg ervoor dat je niet verdwaalt in deze wirwar van straatjes en steegjes
  Fes
hotel Nouzha
Ville Nouville
(00-212)-(0)63 826312
11
Di
1 jan
Fes
Alles wat we hier zien prikkelt onze verbeelding, maar wanneer we door de poorten van de oude vestingmuur Fes binnen rijden slaat deze helemaal op hol.
 
12
Wo
2 jan
Fes
 
 
13
Do
3 jan
Meknes
De vele paleizen hebben Meknès de bijnaam "het Versailles van Marokko" gegeven.
  Meknes
Bab Mansour
38 Rue Emir Abdelkader
(00-212) (0)35 525239
14
Vr
4 jan
Rabat
Deze prachtige witte hoofdstad is omgeven door de intensieve blauwe zee, okerkleurige stadsmuren en heeft het gehele jaar door een aangenaam klimaat.
  Rabat
Hotel Majestic
121, Avenue Hassan II
(00-212)-(0)37 722997
15
Za
5 jan
Naar huis
Vertrek uit Cassablanca: 07:55, AANKOMST 14:00 (AF 1740)
 
 


Kort overzicht van de rondreis

We reizen met Inti-reizen. Een club die ons goed is bevallen in Jordanië. De rondreis wijkt af van die in de brochure is aangegeven. In grote lijnen doen we hem omgekeerd, zoals hieronder beschreven.

Casablanca, Rabat - dag 1
We arriveren 's avonds in Casablanca alwaar je welkom wordt geheten door de reisbegeleiding. We overnachten in het moderne Cassablanca en vertrekken morgenochtend vroeg naar het zuidelijke Essaouira. Een paar uur rijden.

Essaouira - dag 2-3
In deze kustplaats hangt een rustige sfeer. Dwaal in dit oude stadje door de smalle straatjes met hoofdzakelijk witte huizen met blauwe kozijnen en deuren. De havenkade – waar de vis wordt gelost - is dé plek bij uitstek om bij een van de vele restaurantjes van de vers gevangen vis te genieten. Ook zijn de twee zeer verschillende soukhs een bezoek meer dan waard. De ene is rommelig (gereedschappen, potten, pannen) en de ander overzichtelijk (kruiden, parfums, vis). Wil je liever luieren en genieten van de zon, dan is er een mooi strand langs de lange boulevard waar tegen zonsondergang vaak verliefde Marokkaanse stelletjes lopen te flaneren.

Marrakech – dag 4-5
We reizen weer terug naar Marrakech. Het prachtige en altijd verrassende Marrakech is de 4e koningsstad die we bezoeken en één van de hoogtepunten van deze reis.
In de overdekte soukh van Marakech tref je veel handwerklieden aan die mooie ovenschalen maken met piramidevormige deksels (zogenaamde Tajines). Dit doen ze zeer kunstig met handgedraaide houten barbecuepennen. Ook is er een grote verscheidenheid aan leerwerk te bewonderen.
Het Djema El Fnaa plein is iedere avond weer een belevenis op zich. Aan het eind van de middag verschijnen de eerste kraampjes en eettentjes en tegen de avond is het hele plein vol. Je kunt er werkelijk van alles eten, van schapenkoppen tot een gewoon frietje. Maar ook de slangenbezweerders en toneelspelers trekken je aandacht. Laat je verrassen wat ze voor je opvoeren. Ook zijn het Bahiapaleis en de Saadische graven beslist een bezoek waard.

Ait Benhaddou - dag 6
De volgende dag rijden we via een prachtige bergweg met uitzicht op zogenaamde hersenrotsen naar Ait Benhaddou. Dit dorpje ligt op 30 km afstand van Ouarzazate (spreek uit: waar ze zate) en bestaat uit een paar huisjes, restaurantjes en een enorme Kasbah. Deze bezienswaardigheid is in het verleden steeds groter gemaakt en is veelvuldig het decor geweest voor films als ‘Lawrence van Arabia’, ‘The Jewel of the Nile’ en ‘Gladiator’. Wanneer je hier rond dwaalt waan je je absoluut niet in de 21e eeuw. De bevolking is hartelijk maar wel een beetje schuw. De kinderen zullen je wellicht meevragen om kennis te maken met hun manier van leven en wonen.

Gorge du Dades – dag 7
De palmen en fraaie vergezichten verruilen we voor de Todra Gorge aan. De kloof is opvallend door zijn steile hoge bergwanden. Door de vallei van de Dades-rivier rijden we verder. Onderweg maken we een stop bij enkele dorpjes voordat we via een bergweg aankomen in de Gorges du Dades. De ondergaande zon zal het landschap een mysterieuze, maar prachtige uitstraling geven. De eigenaar van het pittoreske hotel verwelkomt je hartelijk. De avond zal hier niet eerder worden beëindigd nadat je genoten hebt van de lokale zang en dans.
Vanuit ons hotel kun je onder begeleiding van een lokale gids een wandeltocht maken door indrukwekkende kloven naar een gebied waar enkel en alleen geitenhoeders komen. Neem schoenen mee die nat mogen worden want de rivier wordt op een aantal doorwaadbare plaatsen overgestoken.

Merzouga en Erg Chebbi – dag 8-9
We naderen de Sahara met aan de woestijnrand zijn palmen en fraaie vergezichten. Het asfalt houdt op bij Merzouga. Vanaf hier bereiden we ons voor op de tocht naar de “lopende” zandduinen bij Erg Chebbi. We overnachten hier in Bedoeïententen, en douche en toilet bevinden zich in een andere tent. Mocht je er toch voor kiezen liever in een kamer te slapen dan kan dit tegen minimale kosten in de nabij gelegen Auberge. Om ons te beschermen tegen het zand kopen we een Touareqdoek waarover we een kundige uitleg krijgen hoe je deze opdoet. Een vaak komische situatie…
Sta verbaasd bij de aanblik van de zandduinen en de immensheid van dit natuurverschijnsel. Laat niet alleen je voetsporen achter in het zand maar ook die van de kameel waar je op zit! Oftewel, maak een kamelentocht met de ‘schip van het woestijn’, altijd een unieke ervaring! De tocht vindt plaats onder begeleiding van de woestijnbewoners, de ‘blauwe mannen van de woestijn’ genoemd vanwege hun blauwe gewaden. Het vergt enige vaardigheid om een kameel te beklimmen. Maar wanneer je eenmaal zit kan de tocht beginnen en geniet je van een magnifiek uitzicht.

Fes – dag 10-12
Vanuit Erg Chebbi is het een lange dag rijden naar Fes. Via de woestijnsteden Erfoud en Rissani rijden we de Sahara weer uit. Onderweg passeren we het kleine plaatsje Azrou, bekend om haar berbertapijten en houtsnijwerk, en prachtig gelegen in de hoge Atlas. We rijden door een cederbos waar we met wat geluk apen hun dagelijkse kostje bij elkaar kunnen zien scharrelen. Halverwege de rit lunchen we en tegen de avond arriveren we in Fes.
De Bab Bou Jeloud, de poort die toegang biedt naar de oude stadswijk, wordt ook wel Medina genoemd. Leer en geweven tapijten zijn de belangrijkste producten van Fès. In het doolhof van straatjes is het vaak niet duidelijk of je nu in de winkel bent, door het huis loopt of alweer in een andere wijk bent beland. In de leerlooierijen staan jongens de gehele dag leer te stampen in een haast ondraaglijke penetrante lucht. Dit is niet een beroep waar je erg jaloers op zult zijn. Natuurlijk kun je jezelf ook in de Medina laten verwennen in de Hamman (badhuis) die voor vrouwen en mannen gescheiden zijn. Heerlijk rozig loop je daarna weer de warme avond in.

Via Volubilis naar Meknès - dag 13
Onderweg naar Mèknes passeren we het plaatsje Volubilis. Deze Romeinse ruïnestad lag vroeger in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied van koren en olijven. In een aantal Romeinse villa’s bevinden zich nog prachtige mozaïeken. Nadat we een goed beeld van Volubilis hebben gekregen, rijden we verder naar Mèknes..
De stad was maar korte tijd hoofdstad (van 1675 tot 1728), maar er zijn veel paleizen gebouwd. Dat gaf Meknès de bijnaam "het Versailles van Marokko". Meknès telt ongeveer 400.000 inwoners, en is daarmee de vijfde stad van Marokko.
In Meknès zijn drie stadsdelen te onderscheiden: de medina, de kasba en de Ville Nouvelle. De medina, gelegen in het noordwesten van Meknès, is de oude stad. Zij wordt omgeven door een stadsmuur met verschillende, vaak fraai versierde toegangspoorten. De bekendste stadspoort is wel de Bab Mansour el-Aleuj uit de 18de eeuw, te zien op de afbeelding hierboven.
De kasba in het zuiden is de "koninklijke stad", eveneens omgeven door muren. Hier bevinden zich paleizen als Dar el-Machzen (gebouwd in de 17de en 18de eeuw), het "waterhuis" Dar el-Ma, en het mausoleum van Moulai Ismaïl, de grote sultan die regeerde van 1672 tot 1727.
Hij maakte Meknès tot zijn residentie en was verantwoordelijk voor diverse grote bouwprojecten die de Meknès veranderden van een klein dorp tot een belangrijke stad.

Rabat - dag 14
De sfeervolle koningsstad Rabat heeft veel meer te bieden dan het moderne Casablanca en vormt met de talloze beziens-waardigheden en de ontspannen sfeer een mooi eind van de reis.
De Tour Hassan is een ideaal oriëntatiepunt voor een eerste verkenning. Deze minaret had de grootste en hoogste in de Arabische wereld moeten worden, maar de bouwers zijn op 44 meter blijven steken. Een indrukwekkende bezienswaardigheid zijn de gedeeltelijk overgebleven pilaren van de door sultan Yacoub-al-Mansour gebouwde Hassan-moskee. Naast dit complex ligt het rijk gedecoreerde mausoleum van Mohammed V en Hassan II. De entree van de kasbah des Oudaias heet Bab (=poort) Oudaia en is een mooi voorbeeld van de Marokkaanse bouw- en decoratiekunst die we later op onze reis nog zullen tegenkomen. Binnenin de kasbah ligt een prachtige oude moskee en het museum van Marokkaanse kunsten. Voor Romeinse overblijfselen, rustiek gelegen temidden van vijgen-, olijf-, sinaasappel- en bananenbomen, raden we een bezoek aan het dichtbijgelegen complex van Chellah.

 


Vliegschema

HEEN-reis Amsterdam - Rabat

Datum

Route

Vertrek

Aankomst

Vluchtduur

Vluchtgegevens

za
22 dec
Amsterdam - Parijs
15:25
16:40
1:15
AF 1741 (Air France)
   
Parijs - Rabat
18:15
20:05
2:50
AF 2758
TERUG-reis Cassablanca - Amsterdam

Datum

Route

Vertrek

Aankomst

Vluchtduur

Vluchtgegevens

za
5 jan
Cassablanca - Parijs
07:55
12:00
3:05
AF 1697
   
Parijs - Amsterdam
12:45
14:00
1:15
AF 1740

Links

Info over onze reis

Status van onze vluchten:
Correspondentie mbt boekingen

Onze hotels (Zie bovenstaand reisschema voor adresgegevens)

Praktische en toeristische informatie

Het weer in Marokko
Wisselkoers informatie
Weblog Admin : login: josvddool ; wachtwoord: gr...1
Reisverslagen
Fotoreportages

 

Kaarten