IJsland 2021
x

Route
Links
Algemene informatie
Veel gestelde vragen


Route
 
 
Dag
Dag
Datum
Routeschema Dagprogramma
km
Overnachtingsplaats
1
Di
13 jul
Aankomst IJsland Vlucht: FL 501, vertrek 14:10, Aankomst 15:25
Auto: x Categorie: F (4wd Toyota RAV4 of gelijkwaardig). Pickup Luchthaven Keflavik
Op luchthaven evt tax-free wijn kopen
Na aankomst bekijken van de vulkaan Fagradalsfjall

How to get from Reykjavik to Fagradalsfjall active volcano on the Reykjanes peninsula.
By driving: Head to Grindavik by following route 41 (the same road that leads you to Keflavik airport)
and then change to route 43 and drive towards the town of Grindavik.
Shortly after you arrive in Grindavik you take a left turn on route 427.
Follow that road until you get to the parking lots for Fagradalsfjall volcano.

  Hotel Keflavik
Vatnsnesvegi 12-14
230 Keflavík
2
Wo
14 jul
1e dag van de route: Keflavik (vliegveld) naar

Ochtend (vroeg): Bij Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík en vuurtoren bij Gunnuhver
Vanaf 11:00 : Naar Borgarnes (westkust) voor lunch. Hierna naar Reykholt en Langjökull gletsjer. Hier is ook Deildártunguhver, IJslands grootste heetwaterbron (de pijpleidingen).
Even voorbij Reykholt zijn de Hraunfossar lavawatervallen (unieke blauwe kleur) en Barnafoss waterval.
Hierna de 4x4 hooglandroute op langs basiskamp gletsjer (evt naar ijstunnel op Langjökull gletsjer).
Route eindigt ets ten noorden van Thingvellir (parlementaire vlakte).
Overnachten in Laugarvatn

230 km Guesthouse Heradsskolinn B
Laugarbraut 2
801 Laugarvatn
3
Do
15 jul
Via hooglandroute naar noorden. In programma staat bezoek aan Geysir (geisers) en Gulfoss waterval. Slaan we over (al 2 keer gezien) en rijden de F35 hooglandroute Kjölur op verder naar het noorden.
We overnachten in het prachtige geothermgebied van Kerlingarfjöll. Prachtige wandelmogelijkheden.
Als er tijd is kunnen we iets verder rijden naar het ruige dal Hveradalur (absolute aanrader). Ruige weg.
130 km Kerlingarfj÷ll Mountain Resort B
Kj÷lur Highland Route
Kerlingarfj÷ll
4
Vr
16 jul
Naar Akureyri Op 38 km van Kerlingarfjöll is een warmwaterbad. We rijden hierna naar rondweg en de stad Akureyri. 250 km Kea Hotel Akureyri
HafnarstrŠti 89
600 Akureyri
5
Za
17 jul
Naar Myvatn Via de Godafoss waterval gaan we al vast wat leuke dingen bij het Myvatn meer bekijken, zoals het elfenwoud, trollenbos of de Skutustadir pseudo craters. 100 km Laxß Hotel
Olnbogaßs
660 Mřvatn
6
Zo
18 jul
Myvatn Nog een dag rond Myvatn. Opties zijn de Krafla vulkaan, Namaskard (oranje thermisch gebied) of de lavavelden van Dimmuborgir (Op al deze plekken zijn we al geweest, tijd om te dronen !).
Ook een uitstapje naar de Dettifoss is mogelijk.
  Myvatn (2e nacht)
7
Ma
19 jul
Dagtour naar de Askja vulkaan Ruige rit naar de Askja vulkaan. Prachtig indrukwekkend gebied.   Myvatn (3e nacht)
8
Di
20 jul
Hooglandroute Sprengisandur terug naar zuiden Door ruige zand- en steenwoestijn, waarbij we diverse rivieren moeten doorkruisen, weer richting het zuiden. Je komt langs de prachtige Sprengisandur waterval.
Uitzoeken: Sigöldugljufur, Fjallabak (beiden Landmann ??)
285 km Hrauneyjar Highland Center
Hrauneyjar
851 Sprengisandur
9
Wo
21 jul
Landmannalaugar

Vandaag rijden we door misschien wel het mooiste gebied van IJsland, Landmannalaugar. Geelachtige ryoliet bergen, afgewisseld met scala aan andere kleuren. Via de vuurkloof Eldgjá (hier uitstapje naar Ofaerufoss waterval) naar de bewoonde wereld.
Landmannalaugar info    One day in Landmannalaugar

220 -
260 km
Fosshotel Nupar
N˙par
880 KirkjubŠjarklaustur
10
Do
22 jul
Dagtour: Natuurgebied Lakagigar Ochtend: Uitstapje Hooglandroute naar gebied van Lakagigar (spleetvulkaan)
Hierna verder naar Höfn (dag eerder verder naar Höfn)
>200 km Guesthouse Gerdi
Brei­abˇlssta­ 2
781 H÷fn
11
Vr
23 jul
Gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón  Boottocht Fjallsárlón gletsjermeer en uiteraard stop bij bekende Jökulsárlón gletsjermeer. Bij Skaftefjell kunnen we weer mooie wandeling bij de Swartifoss maken.
Bij Höfn kunnen we nu wat uitgebreider naar de gletsjer Vatnajökull toe. (uitloper Hoffellsjökul).
  H÷fn (2e nacht)
12
Za
24 jul
De zuidkust De met mos begroeide lavavelden van Eldhraun, zwarte stranden van Vik, papegaaiduikers bij Dyrhólæy.
Bij Skogar kun je naar de gletsjertong Sólheimajökull rijden.
300 km Hotel Stracta
Rangarflatir 4
850 Hella
13
Zo
25 jul
Dagtour: Thorsmörk Tussen 3 gletsjers verscholen vallei met berken. Goede wandelmogelijkheden. Erg mooi. 100 km Hella (2e nacht)
14
Ma
26 jul
Terug naar Reykjavik Terug naar Reykjavik / hotel bij vliegveld. Extra dag om de Fagradalsfjall vulkaan en/of thermische gebied van schiereiland te bekijken. Andere (uit de route) gelegen optie is Stöng. 100 km Hotel Keflavik
Vatnsnesvegi 12-14
230 Keflavík
15
Di
27 jul
  Auto inleveren: Luchthaven om 6:00
Vlucht naar Amsterdam: FL 500, vertrek 7:40, aankomst 12:55
   

 

 

Reisbureau info
De hotels
Tickets
Vouchers Autohuur en excursie   aanvullende verzekering
Routeschema uitgebreid (aangepast)
Reisbrief IJslandtours
Praktische informatie (samenvatting)
 


Brochure beschrijving rondreis

Dag 1: Aankomst in IJsland

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op. Zou je de reis compleet ontspannen willen beginnen, dan is het een bezoek aan de Blue Lagoon een absolute aanrader! Dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard. Het bad, of eigenlijk het kunstmatige meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een bijna constante temperatuur van 39 graden Celsius.

Mocht je geen zin hebben in badderen dan zijn er ook andere mogelijkheden voor deze middag.
Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Je verblijft 1 nacht vlakbij de luchthaven.

Dag 2: Trotseer de eerste hooglandenroute

Vanuit Keflavík rijd je richting west IJsland, via het district Borgarfjördur en onder andere prachtige watervallen trotseer je vandaag je eerste hooglandenroute.

Via Borgarnes, waar een koffiestop met een heerlijk stuk gebak en een bezoek aan het sagamuseum aan te raden zijn, rijd je naar Reykholt. Reykholt is gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden.

Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Je rijdt vervolgens hooglandenroute Kaldidalur op. Op de route kom je langs het basiskamp van de excursie ‘Into the Glacier’ waarbij je per 8-WD monstertruck of sneeuwscootertour de gletsjer op gaat, op weg naar de ijstunnel op de gletsjer Langjökull.

De hooglandenroute Kaldidalur eindigt ten noorden van het Nationaal Park Thingvellir, onderdeel van de Golden Circle. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Je verblijf 1 nacht in de omgeving van Laugarvatn.

Dag 3: Geisers & hooglandengebied Kerlingarfjöll

Je begint de dag met een bezoek aan het geisergebied Geysir, onderdeel van de Golden Circle. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Even verderop ligt de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Vanuit Gullfoss rijd je zo weg nr 35 op, wat uiteindelijk de F35 wordt. Je bevindt je nu op hooglandenroute Kjölur. Deze weg brengt je uiteindelijk naar het prachtige Kerlingarfjöll gebied waar je zult overnachten. Het geothermische gebied leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandelingen. Als je iets verder door rijdt kom je via een ruige weg uit bij het dal Hveradalur, wat een absolute aanrader is!

Tip: doe vooraf wat boodschappen, want onderweg is niets meer te krijgen.

Je overnacht in Kerlingarfjöll.

Dag 4: Warmwaterbad & Akureyri

Na het ontbijt maak je aanstalten om te vertrekken. Een aanrader is te stoppen bij het warmwaterbad van Hveravellir, op ca. 38 km van Kerlingarfjöll gelegen. Na het bad rijd je door over de hooglandenroute Kjölur naar de ringweg. Het laatste deel van de route is weer via de verharde weg.

Je eindpunt van vandaag is de 2e stad van IJsland, Akureyri. Met ca. 18.000 inwoners wel iets anders dan je in het binnenland hebt ervaren. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes. Daarnaast staat de stad bekend om zijn galerieën, musea en exposities.

Eenmaal in de stad is het de moeite waard de heuvel op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat. Na afloop geniet je in de winkelstraat weer van een lekkere kop koffie en een gebakje, of een goed diner.

Je verblijft 1 nacht in of nabij Akureyri.

Dag 5: Op weg naar vulkanisch Mývatn

Je rijdt vandaag vanuit Akureyri naar de omgeving van het meer van Mývatn en vissersdorp Húsavík. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je hier veel tijd zult besteden.

Je overnacht in de omgeving van Mývatn of Húsavík (3 nachten totaal).

Dag 6: ‘Rondje Mývatn’

Er zijn verschillende mogelijkheden om je dag te vullen. Hieronder stellen we een ‘rondje’ Mývatn voor. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een walvisexcursie vanuit de haven van vissersdorp Húsavík. Het noorden van IJsland is dé plek om walvissen te spotten.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Andere bezienswaardigheden zijn de waterval Dettifoss, het meer Mývatn, de kokende modderpoelen en zwavelbronnen bij Námaskard, het nog altijd rokende gebied rond de vulkaan Krafla en de spectaculaire lavaformaties van Dimmuborgir.

Dag 7: Indrukwekkende dagtour Askja

Askja was niet erg bekend, tot op 29 maart 1875 een grootse eruptie begon. Ongeveer 20 miljard kubieke meter aan materiaal werd binnen een paar uur gelanceerd! Asregen vergiftigde met name het land in het oostelijke fjordengebied van IJsland en doodde een groot gedeelte van het vee. De laatste eruptie van de Askja was in 1961. Dit indrukwekkende gebied trekt veel bezoekers. Dankzij je terreinwagen kun je zelf de rit naar de Askja afleggen. Mocht je dit niet prettig vinden, dan is er altijd een dagtour per bus te boeken.

Eén van de bekendste met water gevulde explosiekrater is toch wel Víti. Met zijn 150m in doorsnede geen ‘kleine jongen’, het meer is maar liefst 80m diep en heeft een prachtige opaal blauwgroene kleur. Dit komt doordat het meer veel opgeloste mineralen bevat, het heeft daarnaast een aangename temperatuur, dus je kunt erin zwemmen.

Dag 8: Hooglandenroute Sprengisandur

Je rijdt vandaag vanuit Mývatn/Húsavík de hooglandenroute Sprengisandur op. Via de waterval Aldeyjarfoss, met prachtige basaltkolommen, rijd je over Sprengisandur door een ruige zand- en steenwoestijn, waarbij je diverse rivieren moet doorkruisen.

Tip: doe vooraf even boodschappen, want onderweg is niets meer te krijgen.

Je overnacht aan het einde van de Sprengisandur route in het Highland/Hrauneyjar Hotel.

Dag 9: Wandelen in natuurgebied Landmannalaugar

Vanuit de hooglandenroute Sprengisandur rijd je naar Kirkjubaejarklaustur/Skaftafell. Onderweg maak je een stop in het prachtige Landmannalaugar. Het gebied is ongetwijfeld het meest bekende gebied in de hooglanden. Met zijn geelachtige ryoliet bergen, afgewisseld met een scala van andere kleuren, is dit een plek die je gezien moet hebben. De warme natuurlijke beek is een geliefde locatie om te ontspannen. In Landmannalaugar begint de bekendste wandelroute van IJsland, de Laugavegur die naar Thórsmörk loopt (circa 50 km in 4 dagen).

Na een bezoek aan het kleurrijke wandelgebied Landmannalaugar, waar je ook kunt baden in de warme beek, gaat de tocht naar de vuurkloof Eldgjá, waarbij onderweg weer diverse rivieren doorstoken moeten worden. In de kloof kun je naar de schilderachtige waterval Ófærufoss wandelen.

Overnachtingen in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur (totaal 2 nachten).

Dag 10: Natuurgebied Lakagígar

In de maanden juli en augustus is de hooglandenroute naar het gebied van Lakagígar geopend. In het jaar 1783 kwam hier een 25 km lange spleetvulkaan tot uitbarsting, waarbij lava uit ca. 130 kraters over kostbare landbouwgrond stroomde. Dit was de meest verwoestende vulkaanuitbarsting die IJsland ooit gekend heeft. Giftige gaswolken vernietigden meer dan 50% van de veestapel, wat uiteindelijk leidde tot hongersnood, waarbij een kwart van de bevolking omkwam.

De kraters zijn nu met een dikke laag groene mos begroeid en de rode en zwarte tinten van de lava geven een prachtig contrast.

Dag 11: Op weg naar ijs en gletsjers

IJs en gletsjers zullen het zicht domineren wanneer je in de buurt komt van het Nationaal Park Vatnajökull in het zuidoosten van IJsland. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn ligt, heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.
Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón.

Je overnacht in de omgeving van Skaftafell.

Dag 12: Adembenemende zuidkust

Vanuit Skaftafell rijd je door het met mos begroeide lavaveld Eldhraun richting het westen. De eerste grote stad die je tegen gaat komen is Vík í Mýrdal, tevens het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.

Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Het informatiecentrum is gesloten, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Je verblijft 2 nachten in de regio Hvólsvöllur.

Dag 13: Berkenvallei Thórsmörk

Thórsmörk is een met berken begroeide vallei, prachtig verscholen tussen een drietal gletsjers aan de zuidkant van IJsland. Een van deze gletsjers, de Gigjökull, ontplofte tijdens de eruptie van de Eyjafjallajökull in 2010, wat tot gevolg had dat het gletsjermeer zich vulde met vulkaanas. Het is een wandelgebied bij uitstek!

Om de vallei te bereiken moeten er eerst diverse gletsjerrivieren doorstoken worden. Wanneer je zelf niet wilt rijden is het ook mogelijk om per 4WD-bus (lijndienst) de vallei in te gaan. De rivier om Thórsmörk in te komen kan diep zijn en een sterke stroming hebben. Je kunt vlak voor de rivier ook op de bus stappen, als je de doorwading niet aandurft.

Dag 14: Ontdek de Golden Circle

Je rijdt vandaag naar Reykjavik. Je kunt ervoor kiezen de, misschien wel, bekendste highlights van IJsland op te zoeken. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn.
Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht.

Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt.
Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Als je nog tijd over hebt zijn Vikingboerderij Stöng en het práchtige natuurgebied Gjaín een absolute aanrader! De wegen hier naartoe kunnen in slechte staat zijn, waardoor ze niet begaanbaar zijn voor alle voertuigen.

Houd er rekening mee dat je vandaag aan het einde van de middag je huurauto weer inlevert op het stadskantoor in Reykjavik. Je zult dus misschien wel keuzes moeten maken…

Je verblijft 1 nacht in of nabij het centrum van Reykjavik.

Dag 15: Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.

 

Maps

Kaart van Nationale park Vatjanokull (de gletsjer), waar je NIET mag vliegen
Wandelkaart naar de fagradalsfjall (Geldingadalir) vulkaan (situatie 2 juli 2021)
 

 

 

DRONE regels

General Rules for Flying a Drone in Iceland (For Leisure)

Based on our research and interpretation of the laws, here are the most important rules to know for flying a drone in Iceland for leisure.

 • All drones must be marked with the pilots’ name, address, & phone number.
 • When flying in urban areas the drone must weigh 3 kilograms (6.61 pounds) or less.
 • When flying in rural areas the drone must weigh 25 kilograms (55 pounds) or less.
 • Drones weighing 20 kilograms (44 pounds) or more must be insured.
 • Do not fly over 120 meters (394 feet) above the ground or sea.
 • Do not fly over crowds or people.
 • Do not fly within 2 kilometers (1.24 miles) of any international airports.
 • Do not fly within 1.5 kilometers (0.93 miles) of any other airports.
 • In urban areas, do not fly within 50 meters (164 feet) of any building. In rural areas, do not fly within 150 meters (492 feet) of any building.
 • Do not fly within 150 meters (492 feet) from a public building.
 • Drone pilots must maintain a direct visual line of sight with their drone while flying.
 • Drone pilots are responsible for checking local drone regulations and local privacy regulations.
 • Drone flights cannot interfere with air traffic.
 • Drones cannot fly over vehicle or ship traffic.
 • Drone pilots are responsible for any damages caused by their drone during flight.

 

 

 


Links

Info over onze reis

IJslandtours: https://ijslandtours.nl/
- 030-2308010
- info@ijslandtours.nl
- contact: Ilse van den Hoven
- Onze reis 'IJsland Classic per 4WD (website IJslandtours 2021)
- Mogelijke Excursies (tabblad 'Excursies')

Kaart met hooglandroutes
 

Drone en vulkaan info

Drone info IJsland
Drone regels IJsland
Vulkaan Live camera
Drone verdwijnt in Lava
Livestream dag 104 (1 juli 2021) (spectaclair) ; dag 105 ; dag 109 (niets te zien) ; Uitbarsting 7 juni
Vulkaan blog IJslandtours
Info omstandigheden en paden naar vulkaan: https://safetravel.is/eruption-inreykjanes
Wandelkaart naar de fagradalsfjall (Geldingadalir) vulkaan
- Route C is the short (1 hour both ways) and easy hike to the flowing lava in the Nátthagi valley. From Nátthagi a more difficult hike is up to
  Langihryggur where hikers get view over the crater (1-2 hours more).
-Route B (3-4 hours both ways) to see the crater is longer and more difficult (steep mountain path) than route C .
  There is little visible activity in the crater so not much to see since the viewpoint is from behind.
- Route A turns up a rather steep hill where the lava went over the path and joins route B there.
Condities, weervoorspelling goede map en livestreams van verschillende posities vulkaan (TIP !!)
Hiking and parking vulkaan: Up to date maps en info    map

Praktische en touristische informatie

Het weer in IJsland (weeronline.nl)
Weervoorspellingen Heel IJsland (wunderground.com)
Weervoorspellingen Reykjavik (wunderground.com)
Weervoorspellingen Akureyri (wunderground.com)
Wisselkoers informatie
Blog: Weer en seizoenen (IJslandtours)
Taal via liedje leuk uitgelegd
Ingetekende google maps met hoogtepunten:
Highlights en excursies in de route voor West IJsland
Highlights en excursies in de route voor Noord IJsland
Highlights en excursies in de route voor Zuid oost IJsland
Highlights en excursies in de route voor Zuid west IJsland
 
Reisverslagen
Onze Winterreis 2007(pdf)
Zomerreis 2012 (html)
Fotoreportages
Schitterende fotoreportage van de ruige IJslandse natuur

 


Algemene informatie

Algemene informatie IJsland

Wat is het voltage in IJsland?

De netspanning is 220 volt. De stopcontacten zijn meestal gelijk aan die in Nederland, maar er zijn lokale variaties. Neem daarom een wereldstekker mee.