IJsland 2012
x

Route 14 juli 2012 t/m augustus 2012
Links
Algemene informatie
Veel gestelde vragen


Route
 
 

Dag

Dag

Datum

Routeschema

Dagprogramma

km

Overnachtingsplaats

Do
12 jul
Met de auto naar Hamburg
Hamburg
Hotel Continental Novum Kirchenallee 37
Vr
13 jul
Hamburg - Denemarken

Vlakbij Arhus
Helnan Aarslev Hotel
Silkeborgvej 900
Brabrand

1
Za
14 jul
Boot vanuit Denemarken naar de Faroer eiland Vertrek om 15.30 uur met de Smyril Line vanuit Hirtshals (Noord Denemarken). Overnachting aan boord. De ferry beschikt over een (buiten)zwembad, sauna en bioscoop.
B2 2-pers.binnenhut d/t
Boot
2
Zo
15 jul
Faroer eilanden Hele dag op de boot. Aankomst Torshavn (Faroer eilanden: 23:30)
Torshavn (Faroer eilanden)
Hotel Foroyar (3 nachten)
3
Ma
16 jul
Faroer eilanden Faroer eilanden dag 1
4

Di

17 jul
Faroer eilanden Boottocht naar vogeleiland Mykines.
5
Wo
18 jul
Varen Faroer Eilanden - IJsland

Faroer eilanden dag 3
Vertrek met de boot naar IJsland (16:30)
Hut : ??

Boot
6
Do
19 jul
Aankomst IJsland
Activiteiten:
- Blijven in buurt van Egilsstaðir (Noord-Oosten)
- Hengifoss watervallen
- Wandelen in Dryrfjöll bergen
Aankomst IJsland (7:30)
U komt ’s ochtends vroeg aan in Seyðisfjörður (Noord oosten). U rijdt naar Egilsstaðir, waar overnacht zal worden (28 km). U kunt deze dag invullen met een tocht naar Hallormsstaður, het grootste bos van IJsland, en de fraaie watervallen Hengifoss (118 m. hoog) en Litlanesfoss, waar u naar toe kan lopen door een prachtige gorge. Ook zeer de moeite waard zijn de Dyrfjöll bergen, met prachtige wandelpaden o.a. naar Storurð,
een groenblauw riviertje met bijzondere rotsformaties.
28 km
Egilsstaðir
Hotel Egilsstaðir (1 nacht)
7
Vr
20 jul
Naar gebied van de grote Vatnajökull gletsjer U rijdt zuidwaarts, langs stijle fjordinhammen en de gletsjertongen van de enorme Vatnajökull gletsjer (8100 km2) , waaronder verschillende aktieve vulkanen zijn gelegen, zoals de Grimsvotn, die in 2011 nog van zich deed spreken.
Overnachting in Vatnajokull (ca.382 km).
382 km
Höfn (1 nacht)
Fosshotel Vatnajokull
Hornafjordur, 781 Höfn
8
Za
21 jul
Dag rondom de gletsjer.
Helaas verplaatsen naar nabij gelegen hotel.
Skaftafell is een nationaal park met mooie wandelroutes, o.a. naar de Svartifoss, met hexagonale basaltkolommen. Het is tevens mogelijk hier een wandeltocht met een gids te maken op de gletsjer (optioneel, € 46 p.p.). Overnachting in Skaftafell.
30 (?)
Skaftafell (1 nacht)
Fosshotel Skaftafell,
9
Zo
22 jul

Via Vik (zwart lavastrand) naar Hella.
Onderweg twee watervallen

U bezoekt het gletsjermeer Jökulsárlón (link naar boottoer), waar u een boottochtje (€ 26 p.p.) kunt maken tussen de ijsschotsen Via Vik, met haar zwarte lavastrand en merkwaardige rotsformaties, naar de vogelrots Dyrhólæy. U passeert de 60 meter hoge Skógafoss, het openluchtmuseum Skógar en de Seljalandsfoss, waar u achter de waterval langs kunt lopen.
Tussen Skogafoss en Hvolsvollur passeert u de in 2010 uitgebarsten Eyjafjallajokull. Overnachting in Hella (ca.234 km).
234 km
Hella (2 nachten)
Fosshotel Mosfell
10
Ma
23 jul
Omgeving Hella U kunt een dagtocht maken per ferry naar de Westman Islands of per 4x4 bus naar de Thórsmörk vallei of de pastelbergen van Landmannalaugar. Overnachting in Hella.
-
Hella

11

Di

24 jul
  In het Thjórsadal kunt u de dubbele waterval Hjálparfoss bekijken of een bezoekje brengen aan de reconstrueerde Vikingboerderij Stöng. Ook een wandeling in de Gjain vallei is zeker de moeite waard. Via Selfoss en Hveragerdi, met hete bronnen, naar Reykjavik, waar wordt overnacht (ca. 200 km).
200 km
Reykjavik (3 nachten)
Fosshotel Baron
12
Wo
25 jul
Thingvellir ("parlementsvlakte"), Gulfoss waterval en Strokkur geiser Tocht langs de “Golden Circle” met de spectaculaire waterval Gullfoss, de geisers, het nationale park Thingvellir, de Skalholt kerk en de Kerið krater. Overnachting in Reykjavik (ca. 215 km).
215 km
13
Do
26 jul
Geothermisch gebied nabij Reykjavik Gelegenheid om het Reykjanes schiereiland te verkennen met als grootste attracties de Blue Lagoon en de geothermale hot springs bij Krysuvik en Gunnuhver. Overnachting in Reykjavik (ca.150 km).
150 km
14
Vr
27 jul
Gewijzigde route. Oude beschrijving:
Via Borgarnes naar de Deildarthunguhver, de meest krachtige heetwaterbron van IJsland (de bron produceert 180 liter kokend water per seconde!). Bij Bifröst kunt u de 170 m. hoge Grábrók vulkaankrater beklimmen. Via de indrukwekkende Hraunfossar lavawatervallen naar Reykholt, waar overnacht wordt (ca.108 km). In de nieuwe kerk van Reykholt is een museum gewijd aan Snorri Sturluson, schrijver van o.a. de Proza Edda en een van de beroemdste IJslandse saga’s, over Egill Skallagrímsson.
108 km
Olafsvik
(was Reykholt)
Hotel Olafsvik
15
Za
28 jul
Snæfellsnes nationaal park (Noord westen) met zijn Snæfellsjökull stratovulkaan.
Wandelen langs de kust (zeevogels)

Gewijzigde route: We moeten vandaag al ver rijden naar het noorden.
Oude beschrijving:
Tocht naar het Snæfellsnes nationaal park, dat wordt gedomineerd door de magische Snæfellsjökull stratovulkaan, gelegen op een gletsjer. De vulkaan werd door Jules Verne genoemd in zijn boek “Reis naar het middelpunt van de aarde”. Goede wandelmogelijkheden langs de kust, waarbij u veel zeevogels en soms zeehonden kan zien. Overnachting in Reykholt (ca. 300 km). Een andere optie is een tocht per sneeuwscooter of de ICE Explorer truck over de Langjökull gletsjer.
Bij het plaatsje Arnarstapi vindt u imposante vogelrotsen en vanuit Stykkisholmur kunt u een bootexcursie maken.
300 km
Dalvik (was Reykholt)
Fosshotel Dalvik
16
Zo
29 jul
  Via Blönduos naar de historische turfboerderijen in Glaumbaer. Door de bergen van de Öxnadalur vallei naar Akureyri. U passeert de 30 meter brede Goðafoss, de ‘waterval der goden’. In de Middeleeuwen werden hier, nadat men het Christendom als nationale godsdienst had aanvaard, de heidense afgodsbeelden in het water gegooid, vandaar deze naam. Overnachting in het pittoreske havenstadje Húsavik (ca.409 km).
409 km
Husavik (3 nachten)
Fosshotel Husavik
17
Ma
30 jul
Dettifoss waterval (Als route het toelaat met onze auto),
Myvatn
Verblijf in Húsavik, waar u kunt boeken voor een walvisexcursie ( € 50 p.p.). Ook een aanrader is een tocht naar de in een prachtige canyon gelegen Dettifoss, de meest krachtige waterval van Europa en de hoefijzervormige Asbyrgi kloof.
0
18

Di

31 jul
Myvatn In het vulkanisch zeer actieve natuurgebied rondom het Myvatn meer zijn veel vulkaankraters, zwarte lavavelden, hete bronnen en kokende modderpoelen te zien. Overnachting in Húsavik.

Ander reisbureau beschrijving: Via de waterval Godafoss rijdt u naar het Myvatnmeer, waar u een bezoek kunt brengen aan de lavaformaties van Dimmuborgir, de explosiekrater Hverfjall, de pseudokraters van Skutustadir, de kokende modderpoelen en zwavelbronnen van Namaskard en de dampende lavavelden van de vulkaan Krafla. Op dag 15 kunt u over het schiereiland Tjornes rijden en een bezoek brengen aan de kloof Asbyrgi, de klankrotsen van Hljodaklettar en niet te vergeten de krachtigste waterval van Europa: Dettifoss.
??
19
Wo
1 aug
Rijden naar de boot Via een woestijnachtige route rijdt u naar Egilsstaðir, waar wordt overnacht (ca.213 km).
213 km
Egilsstaðir
Hotel Egilsstaðir
20
Do
2 aug
Vertrek naar Denemarken Om 10.00 uur vertrek per ferry vanuit Seyðisfjörður naar Denemarken.
A2 2-pers.buitenhut d/t (stapelbedden) met beperkt zicht
-
Boot
21
Vr
3 aug
Op zee Op zee.
-
Boot
22
Za
4 aug
Aankomst Denemarken: Aankomst in Hirsthals (Denemarken) om 12.30 uur.
Rijden naar Aarhus
Arhus (??)
Denemarken
23
Zo
5 aug
Het oude museumdorp Den Gamble By

Aarhus: Den Gamble By
Open van 10:00 - 18:00

Denemarken
24
Ma
6 aug
  Legoland
Denemarken
25

Di

7 aug
  Kopenhagen
Kopenhagen
26
Wo
8 aug
  Kopenhagen
Kopenhagen
27
Do
9 aug
  Naar huis
 
   
   
 


Brochure beschrijving rondreis

Beschrijving Robin Tours

Als u er de voorkeur aan geeft met uw eigen auto naar IJsland te reizen kunt u gebruik maken van de ferry van Smyril Line vanuit Hirtshals in Denemarken naar Seyðisfjörður in Oost IJsland. De ferry doet onderweg ook de Færøer Eilanden aan, waar u (desgewenst) een stop van 3 nachten kunt maken. Een unieke mogelijkheid om kennis te maken met deze ongerepte eilanden, met een indrukwekkende natuur en de hoogste kliffen van heel Europa. Tijdens de rondreis in IJsland verblijft u in goede toeristenklasse hotels, aangesloten bij de Foss hotelgroep, in kamers met douche en toilet.

Dag 1, dinsdag: Vertrek om 09.00 uur met de Smyril Line vanuit Hirtshals. Overnachting aan boord. De ferry beschikt over een (buiten)zwembad, sauna en bioscoop.

Dag 2, woensdag: Aankomst in Tórshavn, de hoofdstad van de Færøer Eilanden. Hier kan (optioneel) een stop van 3 nachten worden gemaakt. U vertrekt dan op zaterdags uit Hirtshals. Overnachting aan boord.

Dag 3, donderdag: U komt ’s ochtends vroeg aan in Seyðisfjörður. U rijdt naar Egilsstaðir, waar overnacht zal worden (28 km). U kunt deze dag invullen met een tocht naar Hallormsstaður, het grootste bos van IJsland, en de fraaie watervallen Hengifoss (118 m. hoog) en Litlanesfoss, waar u naar toe kan lopen door een prachtige gorge. Ook zeer de moeite waard zijn de Dyrfjöll bergen, met prachtige wandelpaden o.a. naar Storurð, een groenblauw riviertje met bijzondere rotsformaties.

Dag 4, vrijdag: U rijdt zuidwaarts, langs stijle fjordinhammen en de gletsjertongen van de enorme Vatnajökull gletsjer (8100 km2) , waaronder verschillende aktieve vulkanen zijn gelegen, zoals de Grimsvotn, die in 2011 nog van zich deed spreken. Overnachting in Skaftafell (ca.382 km).

Dag 5, zaterdag: Skaftafell is een nationaal park met mooie wandelroutes, o.a. naar de Svartifoss, met hexagonale basaltkolommen. Het is tevens mogelijk hier een wandeltocht met een gids te maken op de gletsjer (optioneel, € 46 p.p.). Overnachting in Skaftafell.

Dag 6, zondag: U bezoekt het gletsjermeer Jökulsárlón, waar u een boottochtje (€ 26 p.p.) kunt maken tussen de ijsschotsen Via Vik, met haar zwarte lavastrand en merkwaardige rotsformaties, naar de vogelrots Dyrhólæy. U passeert de 60 meter hoge Skógafoss, het openluchtmuseum Skógar en de Seljalandsfoss, waar u achter de waterval langs kunt lopen. Overnachting in Hella (ca.234 km).

Dag 7, maandag: U kunt een dagtocht maken per ferry naar de Westman Islands of per 4x4 bus naar de Thórsmörk vallei of de pastelbergen van Landmannalaugar. Overnachting in Hella.

Dag 8, dinsdag: In het Thjórsadal kunt u de dubbele waterval Hjálparfoss bekijken of een bezoekje brengen aan de reconstrueerde Vikingboerderij Stöng. Ook een wandeling in de Gjain vallei is zeker de moeite waard. Via Selfoss en Hveragerdi, met hete bronnen, naar Reykjavik, waar wordt overnacht (ca. 200 km).

Dag 9, woensdag: Tocht langs de “Golden Circle” met de spectaculaire waterval Gullfoss, de geisers, het nationale park Thingvellir, de Skalholt kerk en de Kerið krater. Overnachting in Reykjavik (ca. 215 km).

Dag 10, donderdag: Gelegenheid om het Reykjanes schiereiland te verkennen met als grootste attracties de Blue Lagoon en de geothermale hot springs bij Krysuvik en Gunnuhver. Overnachting in Reykjavik (ca.150 km).

Dag 11, vrijdag: Via Borgarnes naar de Deildarthunguhver, de meest krachtige heetwaterbron van IJsland (de bron produceert 180 liter kokend water per seconde!). Bij Bifröst kunt u de 170 m. hoge Grábrók vulkaankrater beklimmen. Via de indrukwekkende Hraunfossar lavawatervallen naar Reykholt, waar overnacht wordt (ca.108 km). In de nieuwe kerk van Reykholt is een museum gewijd aan Snorri Sturluson, schrijver van o.a. de Proza Edda en een van de beroemdste IJslandse saga’s, over Egill Skallagrímsson.

Dag 12, zaterdag: Tocht naar het Snæfellsnes nationaal park, dat wordt gedomineerd door de magische Snæfellsjökull stratovulkaan, gelegen op een gletsjer. De vulkaan werd door Jules Verne genoemd in zijn boek “Reis naar het middelpunt van de aarde”. Goede wandelmogelijkheden langs de kust, waarbij u veel zeevogels en soms zeehonden kan zien. Overnachting in Reykholt (ca. 300 km). Een andere optie is een tocht per sneeuwscooter of de ICE Explorer truck over de Langjökull gletsjer.

Dag 13, zondag: Via Blönduos naar de historische turfboerderijen in Glaumbaer. Door de bergen van de Öxnadalur vallei naar Akureyri. U passeert de 30 meter brede Goðafoss, de ‘waterval der goden’. In de Middeleeuwen werden hier, nadat men het Christendom als nationale godsdienst had aanvaard, de heidense afgodsbeelden in het water gegooid, vandaar deze naam. Overnachting in het pittoreske havenstadje Húsavik (ca.409 km).

Dag 14, maandag: Verblijf in Húsavik, waar u kunt boeken voor een walvisexcursie ( € 50 p.p.). Ook een aanrader is een tocht naar de in een prachtige canyon gelegen Dettifoss, de meest krachtige waterval van Europa en de hoefijzervormige Asbyrgi kloof.

Dag 15, dinsdag: In het vulkanisch zeer actieve natuurgebied rondom het Myvatn meer zijn veel vulkaankraters, zwarte lavavelden, hete bronnen en kokende modderpoelen te zien. Overnachting in Húsavik.

Dag 16, woensdag: Via een woestijnachtige route rijdt u naar Egilsstaðir, waar wordt overnacht (ca.213 km).

Dag 17, donderdag: Om 10.00 uur vertrek per ferry vanuit Seyðisfjörður naar Denemarken.

Dag 18, vrijdag: Op zee. Ook op de terugreis is het mogelijk 3 nachten te stoppen op de Færøer Eilanden (u reist dan op zondags verder naar Hirtshals, aankomst op dinsdag).

Dag 19, zaterdag: Aankomst in Hirsthals om 12.30 uur.

Reisschema

2 n Aan boord ferry
1 n Hotel
Egilsstaðir
2 n Fosshotel Skaftafell
2 n Fosshotel Mosfell, Hella (geen internet)
3 n Fosshotel Baron, Reykjavik
2 n Fosshotel Reykholt
3 n Fosshotel Husavik
1 n Hotel Egilssta
ðir
2 n Aan boord ferry

 

ANDERE RONDREIZEN

IJSLANDTOURS    -  Routebeschrijving (DIT IS NIET ONZE RONDREIS)

DAG 1-2 HEENREIS Vertrek vanuit Hirtshals op dinsdag (vaarschema hoogseizoen) met de MS Norrona, waarna u woensdag de hele dag op zee doorbrengt.

DAG 3 SEYDISFJORDUR - OMGEVING HOFN (ca. 250 km) I Na ontscheping gaat de reis door een fjordenlandschap naar de omgeving van Hofn aan de zuidoostkant van de gletsjer Vatnajokull.

DAG 4 I HOFN - KIRKJUBAEJARKLAUSTUR (ca. 200 km)I De zuidkust wordt gedomineerd door enorme gletsjertongen van de Vatnajokull. U passeert daarbij het ijsbergenmeer Jokulsarlon, waar u een boottocht kunt maken. Het Nationale Park Skaftafell is een wandelgebied bij uitstek.

DAG 5
IKIRKJUBAEJARKLAUSTUR - VIK (ca. 75 km)I Vandaag kunt u vanuit Kirkjubaejarklaustur een busexcursie naar Laki maken en aansluitend doorrijden naar uw overnachtingsadres in Vik.

DAG 6
I VIK - SELFOSS/FLUDIR (ca. 150 km) I Bij het zuidelijke plaatsje Vik kunt u o.a. de vogelrots Dyrholaey en diverse, vreemdsoortige rotsformaties bekijken, maar ook de prachtige watervallen Skogafoss en Seljalandsfoss. U verblijft de komende 4 nachten in een vakantiewoning in Zuid-IJsland (omgeving Selfoss/Fludir). Tussen Skogafoss en Hvolsvollur passeert u de in 2010 uitgebarsten Eyjafjallajokull.

DAG 7
I GULLFOSS - GEYSIR - THINGVELLIRI Vandaag staan de bekendste bezienswaardigheden van IJsland op het programma: de waterval Gullfoss, het geisergebied met de actieve bron Strokkur en het Nationale Park Thingvellir.

DAG 8
I REYKJANES I Via de plaatsjes Eyrarbakki en Stokkseyri, voormalige handelscentra uit de tijd van de Deense overheersing en Hveragerdi, het centrum van de IJslandse kassenbouw, bereikt u het vissersdorpje Grindavik. Hier kunt u een ontspannen bad nemen in het warme, mineraalrijke water van de Blue Lagoon (ca. euro 30).

DAG 9
I REYKJAVIK I Dag ter vrije besteding, bijvoorbeeld in Reykjavik.

DAG 10-11 I SELFOSS/FLUDIR - SNAEFELLSNESS (ca. 300 km)I Vandaag kunt u een bezoek brengen aan de lavawatervallen Hraunfossar en Barnafoss op weg naar het schiereiland Snaefellsness. Bij het plaatsje Arnarstapi vindt u imposante vogelrotsen en vanuit Stykkisholmur kunt u een bootexcursie maken.

DAG 12 I SNAEFELLSNESS - VARMAHLID (ca. 250-320 km)I Via de hoogvlakte Laxardalsheidi rijdt u naar het schiereiland Vatsnes met de rotsformatie Hvitserkur.

DAG 13
IOMGEVING VARMAHLID - AKUREYRI (ca. 100 km)I In Skagafjordur krijgt u in de museumboerderij Glaumbaer een goed inzicht in het vroegere IJslandse leven. De dag eindigt in Akureyri met zijn musea, winkels, restaurants en botanische tuin.

DAG 14-15 I AKUREYRI - MYVATN/HUSAVIK (ca. 100 km)I Via de waterval Godafoss rijdt u naar het Myvatnmeer, waar u een bezoek kunt brengen aan de lavaformaties van Dimmuborgir, de explosiekrater Hverfjall, de pseudokraters van Skutustadir, de kokende modderpoelen en zwavelbronnen van Namaskard en de dampende lavavelden van de vulkaan Krafla. Op dag 15 kunt u over het schiereiland Tjornes rijden en een bezoek brengen aan de kloof Asbyrgi, de klankrotsen van Hljodaklettar en niet te vergeten de krachtigste waterval van Europa: Dettifoss.

DAG 16 I MYVATN/HUSAVIK - EGILSSTADIR (ca. 170-220 km) I De weg loopt door desolate steenwoestijnen naar Egilsstadir.

DAG 17-19
I TERUGREIS I De ferry vertrekt om 10.00 uur vanuit Seydisfjordur. Dag 18 is een vaardag en op dag 19 arriveert u rond 12.30 uur weer in Hirtshals.

 

 

Hotels

 

Hotel Føroyar (Faroer)

Oyggjarvegur, 100 Tórshavn

Het natuurlijke grasdak van dit rustige designerhotel past perfect bij de groene omgeving. Alle kamers kijken uit op de Nólsoyfjord en het centrum van Tórshavn, dat op 2 km afstand ligt. Er is gratis WiFi.

Hotel Føroyar werd ontworpen door de bekende Deense architecten Friis & Moltke. De kamers hebben rustige kleuren en een licht, modern design van Philippe Starck en Montana. Alle kamers zijn voorzien van televisies met kabel- en satellietkanalen.

In het gastronomische restaurant van het hotel, het Koks, worden traditioneel Faeröerse en internationale gerechten geserveerd. U kunt ook genieten van een panoramisch uitzicht over de fjord, de stad en de groene omgeving.

Het ruige landschap in deze regio is zeer geliefd bij wandelaars. Hotel Føroyar ligt op 3 minuten rijden van het culturele centrum Nordic House. Het oude stadsdeel Tinganes bevindt zich 3 km verderop.

Hotel Egilsstaðir Operking: Kijk op site hotel bij 'activities' over wat er te doen is in de omgeving.
- Hallormsstadur (bos)
- Lagarfljot rivier
- Hengifoss (waterval)
Fosshotel Vatnajokull (Höfn)

Fosshotel Vatnajokull biedt uitzicht op de grootste gletsjer van Europa, Vatnajökull, en heeft verwarmde kamers met satelliettelevisie en een eigen badkamer met douche. De luchthaven Hofn ligt op 5 km afstand.

De activiteiten die beschikbaar zijn bij Fosshotel Vatnajokull variëren van begeleide gletsjer-uitstapjes tot boottochten op de Jokulsarlon-lagune. Begeleide wandeltochten naar Skaftafell Nationaal Park kunnen ook geregeld worden. Voor de ontspanning is er onder andere een televisie-lounge.

Maaltijden worden geserveerd in het eigen restaurant met panoramisch uitzicht. U kunt kiezen uit het "after-dinner Viking-uur" met haaienvlees en snaps. In de bar kunt u terecht voor een drankje.

De IJslandse Route 1 Ring Road ligt op 2 km afstand. Het centrum Höfn ligt binnen 15 minuten rijden van het hotel.

   
   
   

 


Links

Info over onze reis

Info Faroer eilanden
Faroe Island Tourist guide 2012
Tourist info Faroe: vogeleilanden Vagar and Mykines)

Onze hotels (Zie bovenstaand reisschema voor adresgegevens)

Praktische en touristische informatie

Het weer in IJsland (weeronline.nl)
Weervoorspellingen Heel IJsland (wunderground.com)
Weervoorspellingen Reykjavik (wunderground.com)
Weervoorspellingen Akureyri (wunderground.com)
Wisselkoers informatie
Reisverslagen
Fotoreportages
Schitterende fotoreportage van de ruige IJslandse natuur
Reisverslag winterreis 2007

 


Algemene informatie

Algemene informatie IJsland

Wat is het voltage in IJsland?

De netspanning is 220 volt. De stopcontacten zijn meestal gelijk aan die in Nederland, maar er zijn lokale variaties. Neem daarom een wereldstekker mee.