Cruise Middellandse zee Informatie

Route

Dag

Dag

Datum

Routeschema

Dagprogramma

Overnachtingsplaats

1
za 27-apr Vertrek naar Venetië Trein: 8:19 Nieuwland, 8:27 Schiedam C, Schiphol 9:12
(trein gaat om de 30 minuten !!)
Vlucht Amsterdam - Venetië: KL1653 Vertrek: 11:35 Aankomst: 13:20
Reserveringsnummer: 2KSAL8
Appartement voor twee nachten vlak bij de Rialtobrug.
Reserveringsnummer 7ELTCQ97
Let op: Routebeschrijving Google maps klopt niet !!
Boot vanaf vliegveld: Alilaguna - oranje lijn (linea Alancio)
         vertrekt elk half uur. In principe nemen we de boot van 14:30,
        15:27 bij Rialto.  $15 pp
Massimo wacht ons op.
Problemen: +31 (0) 208 081 294 of (nood) +49 (0) 30 2179 9891
Appartement Venetie:
Calle Mussato O Tasca,
30122 Venezia, Italië
2
zo 28-apr Venetië We hebben een appartement in het centrum, zodat we Venetië te voet kunnen verkennen. Uiteraard gebruiken we ook de bootverbinding door het kanaal. Info aanlegplaats (cruise) Aankomst Vertrek
3
ma 29-apr Aanmonsteren aan boord

Vanmiddag gaan we aan boord van het cruisschip de Norwegian Spirit.
(Review van de boot)

Venetië    
4
di 30-apr Vertrek Venetië 's nachts om 1:00 vertrekken we, waarna we de hele dag op zee zijn.     01:00
5
wo 1-mei Op zee De vaart naar Athene is lang en we hebben vandaag nog een hele dag op zee.      
6
do 2-mei Athene Zie schema (hier onder) voor uitgebreid dagprogramma Athene 07:00 17:00
7
vr 3-mei Izmir (Turkije) Izmir 07:00 13:00
8
za 4-mei Istanbul Istanbul 08:00 19:00
9
zo 5-mei Mykanos (Griekenland) Mykanos 14:00 21:00
10
ma 6-mei Op zee      
11
di 7-mei Napels (Capri) Napels 08:00 19:00
12
wo 8-mei Rome (Civitavecchia) De cruiseterminal is 80 minuten vanaf het centrum van Rome. Een taxi kost een vermogen. Trein is een optie.   08:00 19:00
13
do 9-mei Florance / Pisa (Livirno)     08:00 19:00
14
vr 10-mei Toulon (Frankrijk)     09:00 17:00
15
za 11-mei Aankomst Barcelona

Om 5:00 zijn we in Barcelona. Helaas geen tijd om de stad te bezoeken en we vliegen om 11:05 terug naar Amsterdam.
Vlucht Barcelona - Amsterdam: KL1666
Vertrek 11:05 Aankomst: 13:30

  05:00  

Route

Route Noord Tanzania

 


Vliegschema

Boekingsnummer :2KSAL8

HEEN

Datum

Route

Vertrek

Aankomst

Vluchtduur

Vluchtgegevens

za
27 apr
Amsterdam - Venetië
11:35
13:20
1:450
KL1653 Vertrek: 11:35
TERUG
za
11 mei
Barcelona - Amsterdam 11:05 13:30 2:25 KL1666

Klik hier voor
Vluchtdetails

 

Links

Info over onze reis
Status vluchten
Correspondentie boekingen
Beschrijving van onze cruise (van ander reisbureau)
PDF beschrijving van onze reis Hot
Boekingsbevestiging
Review van de boot. pdf-versie
Links hotels, verhuurbedrijven etc.
Airport transfer Barcelona - luchthaven
Info trein cruise terminal naar Rome (80 km), 1:15
Apartementen Venetië
Informatie steden die we bezoeken
 
 
Praktische info
 
 
 


Programma Middellandse zee cruise

Schema

VENETIË

Weer

temp

neerslag

opm

April

16 C

74 mm

12 dagen regen

Mei

21 C

68 mm

8 dagen regen

Highlights
Een betoverende stad met kronkelige steegjes en kanalen die u voeren langs prachtige palazzi, kerken en markten. Venetië is ongetwijfeld één van de meest romantische steden van Europa.

Ooit was die romantiek ver te zoeken. De oorspronkelijke inwoners (de Veneti) van het dichtbij gelegen vasteland werden herhaaldelijknaar de moerasgebieden verjaagd door de Barbaren zodat ze besloten er permanent te gaan wonen. Zo werd Venetië gebouwd op 120 eilandjes die met elkaar zijn verbonden door middel van 400 bruggen. De stad ligt in een lagune in het noordoosten van Italië. Via het Giudeccakanaal vaart u met uw cruiseschip de stad in en uit.

Laat u met een gondel door het doolhof aan kanalen vervoeren langs prachtige architectuur en de vele bruggen. Bezoek er de Brug der Zuchten, dat gebouwd is tussen het Dogepaleis en de gevangenis. Hier konden gevangenen hun laatste glimp daglicht opvangen voordat ze werden opgesloten in de donkere kerkers. Neem een kijkje bij de kathedraal op het San Marco plein of bezoek één van de vele winkeltjes op de beroemde Rialtobrug.

Bezienswaardigheden

Piazza San Marco
Hèt plein van Venetië met de gelijknamige basiliek, het Dogenpaleis en de bijna 100 meter hoge klokkentoren, dat werd gebouwd als vuurtoren en uitkijktoren. Bezoek het plein vroeg in de ochtend, voordat de mensenmassa’s arriveren.


Dogepaleis (Pallazzo Ducale)
In dit paleis woonde ooit de Doge, de leider van de Republiek Venetië, maar het gebouw werd ook als gerechtshof en stadhuis gebruikt. Het is één van de mooiste gebouwen van Venetië met werk van o.a. kunstenaars Tintoretto en Carpaccio. Tegenwoordig is het voor publiek toegankelijk. Onder het paleis liggen de donkere kerkers, de ‘Pozzi’.


Brug der Zuchten
De brug verbindt het Dogepaleis met de nieuwe gevangenis. De brug zou z’n naam te danken hebben aan de gevangenen die via de raampjes van de brug een laatste glimp daglicht op konden vangen voordat ze in de donkere kerkers werden opgesloten.


Musea
Peggy Guggenheim, van de beroemde Guggenheim familie, erfde en verzamelde in de loop der jaren een collectie moderne kunst. Werken van Dalí, Picasso en Miró zijn ondergebracht in het museum. De Accademia herbergt een collectie Venetiaanse schilderkunst uit de 13e tot 18e eeuw. Accademia CampodellaCarita, Dorsoduro 1050. GuggenheimFondamentenVenier dei Leoni, Dorsoduro 704


Rialtomarkt
Ooit werden op de drukke markt stoffen, zilver en goud verhandeld, maar tegenwoordig wordt er vis, groente en fruit verkocht. U kunt hier de Italiaanse sfeer proeven. De Rialtomarkt is te vinden in de wijk San Polo, Vaporetto nummer 1 (Ca' d'Oro). Dan oversteken met de Traghetto.


Murano
Het eilandje Murano, 1,5 km ten noorden van Venetië, is al eeuwenlang beroemd om haar Venetiaans glaswerk. Bezoek er een glasblazerij of neem een kijkje in het Museo Vetrario di Murano, het glasmuseum in het Palazzo Guistinian.


Rialtoburg (Ponte di Rialto)
De beroemde en oudste brug over het Canale Grande werd gebouwd door Antonio da Ponto. De huidige brug stamt uit 1591 ter vervanging van meerdere houten voorgangers. Dit was ooit de plek waar handelaren hun waar uitlaadden en verkochten. Ook nu nog bevinden zich winkels van juweliers, kleding- en schoenenzaken, parfum- en souvenirwinkeltjes op de overdekte brug.

Nuttige tips

Vervoer
Venetië is autovrij. Dat betekent dus geen bussen, taxi’s of trams. Alternatief is de ‘vaporetto’, een grote busboot die alle grote haltes aandoet. Nummer 1 doet alle haltes langs het Canal Grande terwijl Vaporetto 2 alleen bij de grotere haltes aanlegt. Voor het (glas)eiland Moreno moet u Vaporetto 5 nemen. Opstapplaats vanaf het schip is Piazzale Roma. Wie vaker van plan is te reizen per busboot doet er beter aan een 24-, of 72-uurs kaart te kopen.
Met de ‘traghetti’ steekt u het Canal Grande over. Er zijn haltes aan beide kanten en u dient te staan. Uiteraard kunt u ook een tochtje maken met een gondel en Venetiaans gondelaar.

Winkelen
Op en rond het San Marco plein vindt u de dure boetiekjes. Over het algemeen geldt hoe verder uit het centrum, hoe goedkoper. Venetiaanse maskers, gemarmerd papier, Muranoglas, kant, linnen en sieraden vindt u overal in de Merceria, smalle winkelstraten, gelegen tussen de Piazza San Marco en de Rialtobrug.

Eten en drinken
Van kleine tussendoor hapjes tot een luxe maaltijd in een trendy restaurant. Venetië kent vele gezichten. Wilt u iets eten of drinken rond het Piazza San Marco, houd dan rekening met hogere prijzen. In de zogenaamde cantina of wijnbar, wordtwijn geschonken. In de cichetteria worden er naast een glas wijn of prosecco ook cichetti geserveerd: kleine hapjes van sardines, scampi of ansjovis. Het proberen waard: ‘Polpetta di carne’, een gefrituurd balletje met rundergehakt en kruimige aardappel. Andere Venetiaanse specialiteiten zijn risotto en polenta, griesmeel gemaakt van maïs. De bekende witte wijn uit Veneto is de Soave; heerlijk bij visgerechten!

Vliegveld
Venetië heeft twee luchthavens. Venetië Marco Polo ligt op 12 km van Venetië, terwijl Treviso zich op 30 km van het centrum bevindt. Vanaf de beide vliegvelden brengt een bus u in ongeveer een half uur aan de rand van de stad (Piazzale di Roma). De gele lijnboot met opschrift Alilaguna brengt u in anderhalf uur naar het San Marcoplein.

Ligplaats schip
Cruiseschepen liggen aan de passagiersterminal, Maritima Fabbricato 248. Daar bevindt zich behalve een souvenirwinkel ook een toeristen informatie centrum. Er zijn weinig taxi's bij het havengebouw aanwezig. De taxi's die er staan zijn zeer prijzig. U kunt 10 minuten lopen naar de Piazzale di Roma waar het centrale busstation ligt en vandaar met de lokale bus van het busbedrijf ATVO naar het vliegveld Marco Polo gaan (= ca 20 minuten), platform D1 of Treviso, platform D2. Busbedrijf ATVC verzorgt lijn 5 die ook het traject naar Vliegveld Marco Polo v.v. aflegt.

ATHENE

Weer

temp

neerslag

opm

April

18 C

24 mm

8 dagen regen

Mei

23 C

17 mm

3 dagen regen

Highlights
Steile, bochtige straatjes van de oude wijk Plaka, antieke theaters en overblijfselen van oude zuilengalerijen. En midden in het centrum van de stad, op de 156 m hoge tafelberg, ligt de onsterfelijke Acropolis, hèt centrum van Athene.

Uw cruiseschip meert aan in Piraeus. In de oudheid één van de belangrijkste havensteden, maar ook nu nog een levendige handelsplaats met schilderachtige taveernes en musea. Vanuit Piraeus is het 12 km naar het centrum van Athene, de oudste wereldstad van Europa en de bakermat van de democratie. De oude stadskern Plaka ligt aan de voet van de Acropolis dat dateert uit de Turkse heerschappij, terwijl de huidige stad is gebouwd tegen de omringende heuvels. Nadat de Turken in 1833 werden verdreven is de stad uitgebouwd volgens een rechthoekig patroon, dat goed te zien is vanaf de Acropolis. Het enige dat is overgebleven van het Byzantijnse keizerrijk zijn enkele Byzantijnse kerkjes. Breng een bezoek aan het Archeologisch Museum, het Griekse Parlement op het Syntagmaplein of het Olympisch Stadion. Beklim de Lykavittós heuvel voor een geweldig uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden

Acropolis
Acropolis betekent letterlijk: hoogste punt van de stad. Hier bevinden zich ruïnes van verschillende tempels zoals het Parthenon, de Nike-tempel en het Erechteion met zes beroemde marmeren vrouwenbeelden. De heuvel wordt waarschijnlijk al 5000 jaar bewoond, wat Athene tot de oudste wereldstad van Europa maakt. Bij helder weer hebt u een adembenemend uitzicht over de stad, ’s avonds is het prachtig verlicht.

Plaka
Ten noorden van de Acropolis ligt de toeristische, maar o zo pittoreske wijk Plaka. Met gekleurde huizen, kleine tuintjes en steile, geplaveide straten. U vindt er broodjeszaken, souvenirwinkeltjes en veel restaurants en terrasjes waar u goed (en niet duur) kunt eten. ’s Avonds is iedereen al etend en drinkend op straat te vinden.

Piraeus Archeologisch Museum
Het kleine, indrukwekkende museum bezit kunst uit het archaïsche, klassieke en hellenistische periode. Met de bronzen Poseidon, het gouden masker van (waarschijnlijk) Agamennon en de bronzen Apollo. Piraeus Archeologisch Museum, HarilaouTrikoupi 31, Piraeus


Tempel van Zeus (Olympieion)
De tempel van de oppergod Zeus dateert uit de zesde eeuw voor Christus. Het is één van de grootste tempels in Corinthische stijl uit de Griekse geschiedenis en ligt ten zuidoosten van de Akropolis.

Theater van Dionysos
Aan de voet van de Akropolis ligt het oudste theater van Europa waar Euripides en Aeschylus al vanaf de zesde eeuw voor Christus hun tragedies opvoerden. Een ruïne is het enige dat is overgebleven van het theater. Theater van Dionysos, Dionysiou Areopagitou Street, Athene

Nuttige tips

Vervoer
Met de taxi is het naar het centrum van Athene ca. 20 minuten rijden van en naar de haven, afhankelijk van het verkeer. Neem ruim de tijd en houd zo’n 1,5 uur aan. Het is ook mogelijk om te reizen per trein, bus of metro. Vanaf het schip neemt u de taxi naar treinstation ‘Electrico’ waar u de trein neemt het oude centrum van Athene. U kunt ook in ongeveer 25 minuten naar het treinstation lopen. Vanuit het havengebouw gaat u linksaf en blijft langs de haven en autoweg lopen. Volg de weg die na 15 minuten links en daarna rechts gaat. Na een tijd vindt u het treinstation aan uw rechterhand.

Winkelen
In Piraeus zelf kunt u prima winkelen. Vanaf het havengebouw slaat u linksaf. Na ca. 15 minuten komt u bij een kerk waar u omhoog loopt. U komt vanzelf in een grote winkelstraat. In Plaka, Athene, vindt u de traditionele winkels met leer, keramiek en zilver, terwijl Kolonaki het hippe winkelgebied is met grote, luxe zaken. Voor de sfeer van Meditterane bazaars kunt u terecht in Monastiraki. Hier kunt u afdingen op tweedehands meubels, zonnebrillen en waterpijpen, maar er zijn ook fijne fastfoodcafés en antiekzaakjes.

Eten en drinken
Eten in een trendy restaurant of traditionele taverne? De Griekse kaart bevat niet alleen bekende vleesgerechten als mousaka (ovenschotel met gehakt en aubergine), souvlaki en gyros (spies met gegrild varkensvlees), maar ook veel vegetarische gerechten met verse groenten, kruiden en olijfolie. De Griekse schapenkaas, feta, wordt in veel maaltijden gebruikt, net als de Griekse (Kalamata) olijven. Typisch Griekse drankjes zijn anijsdrank ouzo, raki, tsipouro en metaxa (soort cognac). De ouzo wordt meestal voorafgaand aan de maaltijd geserveerd, terwijl de Metaxa als dessert wordt gedronken. Proef ook eens dolmades, gevulde druivenbladeren.

Ligplaats schip
Het cruiseschip meert aan in de haven van Piraeus, op zo’n 20 minuten lopen vanaf het centrum. Athene ligt op 12 km afstand van Piraeus. Neemt u een taxi naar Athene, houd dan rekening met het drukke verkeer en calculeer 1,5 uur in voor de rit.

Toeristeninformatie
Tourist Office, Piraeus Metro Station, AktiPoseidonos.

Typisch Athene
Athene heeft een boeiende geschiedenis als oudste hoofdstad van Europa. Tussen de overblijfselen van antieke theaters herleeft het verleden. Geniet van het verrukkelijke eten: lamsvlees, tzatziki (yoghurt met komkommer), moussaka en een glaasje raki. Tip: het is handig om goede schoenen zonder hakken te dragen wanneer u bezienswaardigheden of de oude wijk Plaka bezoekt. De bestrating laat er te wensen over.

IZMIR

Weer

temp

neerslag

opm

April

20 C

67 mm

12 dagen regen

Mei

26 C

37 mm

5 dagen regen

Highlights
Bekend om de prachtige tapijten, koper, gouden en zilveren sieraden, specerijen en kleding. Geniet van de sfeer en laat de Turkse koffie niet ontbreken…

Izmir ( voorheen Smyrna) is een stad in het westen van Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Izmir. In 2003 had de stad ongeveer 2.480.00 inwoners en is hiermee op 2 na de grootste stad van Turkije. Izmir ligt aan de Egeïsche Zee, aan de golf van Izmir. Er is een internationale luchthaven en er zijn treinverbindingen naar de grote steden zoals Istanbul en Denizli.

Geschiedenis
De naam Izmir komt van de oudere naam van de stad nl. van een koningin Samorina die over de streek en de stad regeerde. De stad ontstond in de 11e eeuw v. Chr. als Aiolische kolonie, werd in de 7e eeuw een Ionische stad, de Lydische koning Alyattes vernietigde de stad en behoorde toen tot Lydië. Izmir werd door de Perzen in 545 v.Chr. volledig vernietigd omdat ze steun weigerden met de oorlog tegen de Lydiërs.
Alexander de Grote herbouwde Izmir rond 330 v.Chr. na een oproep van het orakel te Clarus. Zowel gedurende de Hellenistische Rijk periode maar ook tijdens de Romeinse Rijk periode is het een belangrijke handel- en havenstad geweest.
In de 7e eeuw na Chr. werd de stad overvallen door de Arabieren en eeuwen later veroverden de Seldsjoeken de stad op de Byzantijnen die het in 1079 weer heroverden.
In 1415 ging de stad deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk en vanaf 1612 bestonden er betrekkingen tussen de Republiek en het Ottomaanse Rijk en bekend als de Capitulatie van de Sultan.
In 1625 verbonden een aantal Amsterdamse kooplieden zich tot de ‘Directie op de Levantse handel’en de 1e Nederlandse consul werd in 1656 benoemd. Er was een kleine Nederlandse gemeenschap en tot de 19e eeuw een Nederlands kerkhof. Belangrijk voor de handel waren naast katoen, zijde, wol en indigo (kleurstof) gewonnen uit o.a. galnoten. In de 2e helft van de 17e eeuw woonden in Smyrna 10.000 buitenlanders.
Joodse handelaren waren belangrijk in handelscontacten met de Turken maar er waren ook Fransen en Engelsen. Men ging ook “a la Turca” gekleed.
Voor de Griekse onafhankelijkheid waren de Grieken de grootste etnische minderheid van Izmir en werd het bij het Verdrag van Sevres aan Griekenland toegekend.
Dan gedurende WO I begint de strijd tussen de Grieken en de Turken maar de Turken, onder Ataturk, veroverden de stad, een deel van de bevolking uitgemoord en de stad geplunderd. Ongeveer 70% van de stad brandde af nadat het Griekse leger brandstichtend terugtrok en een vluchtelingenstroom op gang zette van honderdduizenden mensen die zich later assimileerden met de Grieken in dat land. Er vond een soort uitwisseling plaats van de volken, vele Grieken uit Turkije en andersom.
In 1922 werd de officiële naam van de stad Izmir in plaats van Smyrna.

Bezienswaardigheden

Archeologisch Museum
Dit museum herbergt objecten van de archeologische vondsten in en rondom Izmir.
Klokkentoren van Konak Museum van beeldende kunstenaars.
Een collectie van hedendaagse Turkse kunstenaars metname uit Izmir.

Ataturk Musem
Dit museum laat het leven van de beroemdste Turk van het land zien de zogenaamde “Vader des Vaderlands” of vader aller Turken.

Agora
Deze oude Agora is de oude Griekse marktplaats geweest van Smyrna.

Geld
Het lokale geld is de Nieuwe Turkse Lira (YTL). In het centrum zijn de diverse banken maar ook pinautomaten. Denk eraan dat men alleen Turks geld krijgt.
Met alle gangbare en bekende creditcards kan men in grote winkels en restaurants betalen maar toch raadzaam wat Turks geld bij zich te hebben.

Vervoer
Hoewel het lokale bussysteem goed is, adviseren wij u een taxi te nemen en indien geen meter heel duidelijk een prijs afspreken. Diverse chauffeurs spreken van goed tot gebrekkig Engels maar u kunt ook een Duits sprekende chauffeur tegenkomen.

Winkelen
Turkije dus ook Izmir is bekend om de prachtige tapijten, koper, gouden en zilveren sieraden, specerijen en kleding. Op de diverse markten en de bazaar wordt veel (mooie namaak kleding van bekende merken) verkocht maar denkt u eraan dat deze artikelen niet mogen ingevoerd worden in Nederland. Bij een bezoekje aan de stad mag de Turkse koffie niet ontbreken. Ook de ‘baklava’ een zeer zoet gebakje van bladerdeeg met gemalen amandel en honing, de shiskebab vlees aan een stokje. Voor de liefhebbers is er natuurlijk ook het “Turkish Delight”. Bij vele winkels en markten kunt/moet u afdingen.

Taal
De taal in Turkije is het Turks. In bekende toeristen gedeeltes spreekt men ook Engels.
Godsdienst Het hele land is dus Islamitisch. Mocht u een moskee willen bezoeken dan schoenen uit.

ISTANBUL

Weer

temp

neerslag

opm

April

15 C

45 mm

13 dagen regen

Mei

20 C

31 mm

10 dagen regen

Highlights

Majestueuze paleizen, moskeeën, koffiehuizen en levendige straatjes. In de sprookjesachtige Turkse wereldstad Istanbul komen de twee continenten Europa en Azië samen met als scheidslijn de rivier de Bosporus. Met aan de ene kant het bruisende westen met haar hippe, moderne uitgaansleven en aan de andere kant het authentieke oosten waar de wijk Sultanahmet met de Grand Bazaar, de Aya Sofia, het Topkapi Paleis en de Blauwe Moskee zich bevinden.

Vanaf uw cruiseschip loopt u zo de stad in waar ook alle bezienswaardigheden op loopafstand zijn. Iedere wijk van het voormalige Constantinopel heeft zijn eigen sfeer. Zo werd de wijk Beyoclu vroeger bewoond door Spanjaarden, Joden en Arabieren, maar hebben tegenwoordig kunstenaars en musici er hun intrek genomen. Ruik de scherpe kruiden in de kleurrijke bazaar en proef van de typisch Turkse lekkernijen zoals zoete baklava in één van de leuke eethuisjes.

Bezienswaardigheden

Süleymaniye-moskee
De grootste moskee van Istanbul is Süleymaniye-moskee dat tussen 1550 en 1557 door de Osmaanse architect Mimar Sinan werd gebouwd. De kleine stad bevat een bibliotheek, huizen, begraafplaats, een hamam en een ziekenhuis. Suleymaniyemoskee, Prof. Siddik Sami Onar Caddesi, Bazaarwijk

De Blauwe Moskee
Vanweg de blauwe Iznik-betegeling wordt de Sultan Ahmet Camii moskee de Blauwe Moskee genoemd. Architect Mehmet bouwde de moskee dat in de zomermaanden ’s nachts het middelpunt is van een licht- en klankshow. De Blauwe Moskee, Meydani 21 Sultanahmet

Aya Sophia
Oorspronkelijk was dit meesterstuk uit de byzantijnse architectuur een Grieks-orthodoxe kerk dat later is omgebouwd tot moskee met prachtige mozaïeken en een ingenieus ontworpen koepel met een diameter van 30 meter. De Aya Sophia ligt tegenover de Blauwe Moskee.

Hippodroom (Sultanahmet Meydani)
Vroeger was dit het decor van voorbijrazende twee- en vierspannen. Het ovale plein vlakbij de Aya Sophia en de Blauwe Moskee deed dienst als paardenrenbaan. Hier bevinden zich de Egyptische obelisk en de bronzen slangenzuil (Burma Sütün).

Topkapi Paleis
Lange tijd leefden de Osmaanse sultans in dit paleis, inclusief familie, harem en bedienden, in totaal 5000 mensen. Het ligt prachtig tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara met uitzicht op de Bosporus. Het bestaat uit verschillende hoven, waaronder de privévertrekken van de sultan en de harem. In de Hazine Dairesi bevindt zich een collectie aan sieraden en juwelen. Topkapi Paleis, Gülhane Park, Sultanahmet, Eminönü

Archeologisch Museum
Dit museum bevindt zich binnen de eerste binnenplaats van het Topkapi Paleis met o.a. de beroemde Alexander-sarcofaag en voorwerpen van Sumerische, Babylonische, Assyrische en Hettitische afkomst. Archeologisch Museum, Gülhane Park, Sultanahmet, Eminönü

Nuttige tips

Munteenheid : Turkse Lira (TL)

Vervoer
(Gele) taxi’s zijn er genoeg in Istanbul en tegen een aantrekkelijke prijs. Het is aan te raden van tevoren een prijs af te spreken. U kunt ook een taxi ‘huren’ voor een paar uur. De chauffeur blijft dan op u wachten. Istanbul kent ook de ‘dolmu’s een taxibusje dat een route volgt waarlangs u kunt in- en uitstappen. Wilt u op een snelle maar leuke manier de stad bekijken dan zijn de rode hop-on-hop-off bussen een optie. Vertrek vanaf het Taksimplein of tegenover de Aya Sophia.

Winkelen
Het labyrint aan straatjes van de Grand Bazaar telt meer dan 5000 winkeltjes waar van alles verkrijgbaar is: van kruiden en specerijen tot waterpijpen, theekannen en leren tassen. U wordt (in het Nederlands) naar de spullen gelokt waarover u altijd moet onderhandelen. Moderne winkels en boetieks vindt u rondom het Taksimplein, terwijl diverse vlooienmarkten zich bevinden in o.a. het Uskadardistrict.

Stranden
Één van de dichtstbijzijnde stranden is het Kilyos strand aan de Zwart Zee. Het strand van het authentieke vissersdorpje ligt op 30 km van het centrum van Istanbul. Iets verder liggen de schitterende stranden van het plaatsje Sile.

Eten en drinken
Ontdek de geweldige Turkse keuken met haar vele ‘Mezes’, kleine hapjes, terwijl u wordt vermaakt met de lokale fasil muziek of buikdanseressen. Proef van sterke, zoete thee of koffie in een Turks koffiehuis. Typisch Turkse lekkernijen zijn pastirma (gedroogd vlees), zevtinyagli domar (groenten gevuld met rijst en ui) of baklava (bladerdeeg met noten). In de wijk Borsa et Lokantasi wordt veel vlees (döner kebab) geserveerd, terwijl u in Eminönü op straat vis kunt kopen. Als ontbijt eten de Turken graag simit, een soort bagel met sesamzaad.

Ligplaats schip
De meeste cruiseschepen meren aan bij de passagiersterminal bij Karaköy Yolcu Salonu, vlakbij de Galatabrug. Steekt u de brug lopend, per taxi of tram, dan komt u bij de Egyptische bazaar.

Toeristeninformatie|
Diverse informatiepunten bevinden zich o.a. bij de cruiseterminal, op de luchthaven en het Hippodroom.

Typisch
Chaotisch verkeer, winkelen bij kleurige kraampjes en een bezoek aan een moskee. Proef van de heerlijke Turkse keuken dat niet voor niets tot de besten ter wereld behoort. Laat u meevoeren in sprookjesachtige sferen en laat u stevig onder handen nemen in een hamam, een Turks badhuis.
Let op: als u een moskee bezoekt moet u gepaste kleding dragen. Dames kunnen het beste een sjaal meenemen om evt. schouders en hoofd mee te bedekken terwijl korte broeken voor de heren niet toegestaan zijn.

MYKONOS

Weer

temp

neerslag

opm

April

18 C

12 mm

8 dagen regen

Mei

21 C

5 mm

4 dagen regen

Highlights

Witte huizen met felgekleurde deuren en luikjes en witte windmolens sieren het Griekse eiland Mykonos. Het behoort tot de Cycladen en ligt ten oosten van het Griekse vasteland. Het schilderachtige havenstadje Mykonos-stad (of Chora) met haar witte kubushuisjes is de hoofdstad van het eiland.

Mykonos heeft een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Het is befaamd vanwege haar ultieme vrijheid en feestcultuur. Maar behalve een strand voor homoseksuelen, twee naaktstranden en een bruisend nachtleven heeft het eiland nog veel meer te bieden.

Als u met het cruiseschip aan komt varen vallen de witte huisjes en windmolens meteen op. Ooit moeten het er 366 stuks zijn geweest die werden gebruikt om water op het land te pompen. Net als de vele kapelletjes: 365 stuks. Voor elke gelegenheid werd er één gebouwd: als gebed voor regen of voor een behouden thuiskomst van een zeereis. Slenter door de wirwar aan straatjes van Mykonos-stad naar boven voor een geweldig uitzicht over de windmolens met rieten daken. Loop langs de zeven kapellen ‘de zeven kletstantes’ of proef van vis dat de vissers iedere dag vers binnenbrengen.

Bezienswaardigheden

Ano Merá
Het traditionele dorpje Ano Merá ligt landinwaarts. Hier bevindt zich het 16eeeuwse Panajia Tourlianí klooster met marmeren toren waar u kleding, fresco’s en borduurwerk kunt bewonderen.

Windmolens
De wereldberoemde windmolens van Mykonos werden gebruikt om graan te malen. Mykonos lag in die tijd aan de vaarroute waarlangs graan werd vervoerd van Venetië naar het Verre Oosten. Boni Mill in het Noord-Oosten is een nog werkende molen dat u kunt bezichtigen.

Klein Venetië (Alefkandra)
De schilderachtige kunstenaarswijk Alefkandra ligt zo dicht bij zee dat het Klein Venetië wordt genoemd. Een prachtig gezicht: de buitentrappen en bontgekleurde balkons die uitsteken boven de zee. De wijk ligt achter de Paraportianikerk.

Panagia Paraportiani
In het oudste deel van het stadje ligt het bekendste en meest gefotografeerde kerkje van Mykonos. Ooit lag hier een kasteel gebouwd door een Venetiaanse familie. Het architectonische wonder bestaat uit vier kleine kerken en een grotere kerk die samen één grote kerk vormen.

Delos
Op dit kleine onbewoonde eilandje, 3 km van Mykonos, zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan. Ooit was het een ideale handelsplek vanwege haar centrale ligging, tegenwoordig is het een heilige plaats. U vindt hier het Heiligdom van Dionysus en het Heilige Meer. Vanuit de haven van Mykonos-stad gaan er boten naar het eiland.

Archeologisch Museum
In de vijf zalen bevinden zich 2500 tot 4500 jaar oude vazen van de prehistorie tot de laat Hellenistische periode, maar ook grafbeelden, grafstenen en urnen afkomstig van Rheneia. Een eiland waar de doden werden begraven omdat dat op het heilige eiland Delos niet toegestaan was.

Nuttige tips

Vervoer
Het eiland heeft drie busstations. Vanaf het Fabrika Plein vertrekken bussen naar Platis Yialis, Aghios Ioannis, Ornos, Kalo Livadhi en Psarou. Naast hotel Lido vlakbij de haven gaan bussen naar o.a. Ano Mera, Kalafatis en Elia Beach. Aan het water stoppen bussen richting Tourlos en Agios Stefanos. U kunt de taxi nemen of een fiets huren op het eiland. Op Mykonos varen in de zomermaanden zogenaamde caïques, of taxi-bootjes. Ze vertrekken vanuit de oude haven van Mykonos-stad naar o.a. de stranden van Super Paradise, Agrari en Elia.

Winkelen
In Mykonos-stad kunt u in de vele, kleine winkeltjes en bij kraampjes langs de weg naar hartelust winkelen. In de boetiekjes vindt u souvenirs, kleding, aardewerk en sieraden.

Eten en drinken
Eten op één van de terrasjes van de schilderachtige taveernes is een feest op Mykonos. In de Griekse keuken worden veel gerechten met feta, olijfolie en lamsvlees bereid en uiteraard staat er ook veel vis op het menu. Moussaka met gehakt en aardappelen is typisch Grieks, net als dolmadakia, gevulde wijnbladeren. Proef ook eens van de Souvlaki, gekruid vlees aan een spies, en het frisse yoghurtgerechtje tzatziki. Andere specialiteiten zijn Louza (salami) en Amightalota (zoet amandelgebak). Als drank wordt er de Griekse wijn, Retsina, geschonken, maar ook de anijsdrank Ouzo is populair. Uiteraard kunt u ook eens de sterke Griekse koffie proberen.

Ligplaats schip
De meeste cruiseschepen meren aan aan de kade van Tourlos op 3 km van Mykonos-stad, maar sommigen gebruiken oude haven van de stad. Rederijen bieden meestal een shuttleservice aan dat u in zo’n 10 minuten van het schip naar de stad brengt. Deze stoppen bij het noordelijke busstation van waaruit alles op loopafstand is.

Toeristeninformatie
Bij het Mykonos Accommodation Center kunt u ook terecht voor algemene toeristische informatie. Enoplon Dynameon 10 (eerste verdieping) aan het einde van de hoofdstraat Matoyianni, Mykonos-stad.

Typisch Mykonos
Behalve de vrijheid, witte huisjes en kleurrijke luiken heeft Mykonos de pelikaan Petros: de mascotte van het eiland. Hij spoelde in 1954 gewond aan en bleef op het eiland. Sinds hij in 1985 overleed geloven de eilandbewoners dat zijn geest doorleeft in andere pelikanen die zijn plaats én naam hebben ingenomen. Eén daarvan is een geschenk van Jackie Onassis. Doorgaans zitten ze rond de haven om de aandacht van voorbijgangers te trekken.
Let op: vanwege de nauwe afvoer mag u in Griekenland vaak geen toiletpapier doorspoelen. Gebruik, om verstopping te voorkomen, de daarvoor bestemde afvalbakken naast het toilet.

NAPELS

Weer

temp

neerslag

opm

April

17 C

76 mm

12 dagen regen

Mei

22 C

50 mm

6 dagen regen

Highlights

De bakermat van de pizza, Sophia Loren en O Sole mio. Ervaar, hoor, voel, proef en zie dit voor uzelf. Napels (Italiaans: Napoli) is de provinciehoofdstad van Campania, aan de Golf van Napels. De stad telt 1,2 miljoen inwoners (gemiddeld 10.000 inwoners per km²). Napels is een stad die de gemoederen verhit: enerzijds chaotisch, crimineel en geplaagd door vervuiling en armoede, anderzijds is het de meest Italiaanse stad, de stad waar de familie, eten en godsdienst nog net zo’n centrale plaats innemen als vroeger. "Eerst Napels zien en dan sterven". Het is misschien een wat cynische uitdrukking van Goethe, later herhaalt door de Britse dichter Byron, want het is een miljoenenstad, en ook een voorbeeld van de schrijnende armoede van het zuidelijk deel van Italië. Nergens in Italië is de tegenstelling tussen arm en rijk zo groot als in Napels. Neapolis werd ca. 600 voor Christus gesticht door de Grieken, kwam in 326 voor Christus onder gezag van Rome en bleef tot diep in de Romeinse keizertijd een centrum van Griekse cultuur. In 553 kwam Napels in Byzantijns bezit; in 1139 werd de stad door de Noormannen veroverd en in 1282 werd het de hoofdstad van het beknotte koninkrijk onder de Anjous. In de 14de en 15de eeuw was Napels een brandpunt van renaissancecultuur, daarna volgde een periode van verval. Karel III van Spanje herstelde Napels als hoofdstad van een onafhankelijk rijk (1735). Hij schonk de stad o.a. het Teatro S. Carlo, centrum van de bloeiende 18de eeuwse Italiaanse muziek.

Bezienswaardigheden

Piazza Municipio
Dit grote plein met tuinen is het middelpunt van het openbare leven met het stadhuis (1819-1825), het standbeeld van koning Victor Emmanuel II te paard en de S. Giácomo degli Spagnuoli (1540).

Quartiere Vecchio di Spacca
De oude stadswijk met haar warwinkel van straatjes, armoedige decor voor het Napolitaanse volksleven, evenals de veel bezongen havenwijk Santa Lucia. Catacomben van S. Gennaro Deze catacomben dateren uit de eerste eeuwen van het christendom en hebben belangrijke schilderingen. San Gennaro, die in 305 de marteldood stierf, ligt hier begraven. De vroegchristelijke kerk S. Gennaro extra Moenia en de tegen de dom gelegen kleine basilica S. Restituta. In de dom van S. Gennaro (1294-1323) is de Januarius-kapel met rijk barok interieur bezienswaardig.

Castel Nuevo
Dit gebouw (1279-1282), ten zuiden van het Plaza Municipio, werd gebouwd door P. d’Agincourt, een broer van de koning van Frankrijk, en twee eeuwen later verbouwd tot koninklijk paleis door Alfonso I van Aragon (het huis van Aragon was onwettig geparenteerd aan de Spaanse monarchie en heerste over Napels totdat de Bourbons in 1734 de macht overnamen). Bij de ingang is de ‘Poort van overwinning’die doet herinneren aan de komst van koning Alfons I van Aragon. Achter het paleis ligt het Teatro San Carlo, één van de grootste operagebouwen van Europa.

Het Palazzo Reale
Het van oorsprong 17de eeuwse Palazzo herbergt de Biblioteca Nazionale. Het paleis heeft meer dan 1000 kamers, grote trappen en fraai versierde vertrekken. Er is een groot park bij met fonteinen en waterwerken.

Nationaal Archeologisch Museum
Eén van de grootste musea van Europa met een enorme verzameling voorwerpen uit Herculaneum en Pompeii. Zoals wandschilderingen uit Pompeii en mozaïeken, waaronder de beroemde mozaïekvloer die Alexander de Grote voorstelt tijdens de Slag bij Issus.

Napolitaanse School
Dit is de school van operacomponisten (eind17de en 18de eeuw), in Napels opgeleid of werkzaam waren. O.a. Fr. Provenzale, A. Scarlatti, N. Porpora, F. Durante, G. Paisiello, D. Cimarosa en J.A. Hasse.

San Carlo Opera
Het theater dateert uit 1737 en is met ongeveer 3000 zitplaatsen het grootste theater van Italia na het Scalatheater in Milaan.

De Vomero
Het uitzichtpunt van Napels waar u ook per kabelbaan (Funicolare Centrale) heen kunt. De kabelbaan vertrekt van P. Duca d’Aosta, naast de Galleria Umberto op Via Toledo.

Dom S. Gennaro
De dom is gebouwd in 1294 - 1313 in Frans-Gotische stijl.

SS. Apostoli
Een van de mooiste barokkerken van Napels, gebouwd tussen 1626 en 1632.

Pompeii
In de 6de eeuw voor Chr. werd Pompeii gesticht als Griekse handelspost. Nadat het in 79 na Chr. plotseling werd bedolven onder het vulkaanas van de Vesuvius, raakte het in de vergetelheid. Tot ongeveer 1600, toen men aanwijzingen voor het bestaan ervan tegenkwam in oude teksten. De opgravingen begonnen in 1748. Sindsdien is vrijwel de hele stad blootgelegd. Het eerste terrein is het Forum, het vroegere centrum van het openbare leven. Hier liggen de resten van de Basilica (handelscentrum en gerechtsgebouwen), het marktplein en tempels van Apollo, Venus, Jupiter en Vespasianus. In het nabijgelegen Antiquarium zijn afgietsels te zien van de verwrongen lichamen. Achter het Forum liggen de Terme Stabiane, de oudste badinrichting van Pompeii. Parallel loopt de Vico del Lupinare, destijds één van de drukkere rosse buurten van de stad. In het Teatro Grande werden voorstellingen gegeven voor zo’n 5000 mensen. Het Amfitheater uit 80 voor Christus (20.000 zitplaatsen) is het oudste bewaard gebleven amfitheater van Italië en het gaafste van de Romeinse wereld. De Casa dei Vetii, voormalige woning van twee rijke kooplieden, is het best bewaard gebleven huis van Pompeii. In de hal staat een Priapus, de bekende zwaargeschapen mannenfiguur. Pompeii ligt op ca. 25 km. van Napels. Te bereiken vanaf het centraal station in Napels.

Vesuvius
De enige nog werkende vulkanen in Europa zijn de Etna en de Vesuvius. De Vesuvius is te bereiken vanuit Napels per (huur)auto via autostrada 3, Napels-Salerno afslag Ercolano. Met de trein vanaf het Centraal Station in Napels. Uitstappen bij Ercolano-Savi. Eenmaal op het parkeerterrein van de Vesuvius is het nog 1 kilometer lopen naar boven via een redelijk te belopen pad. Rotsig! U kunt dan in de krater kijken en genieten van het uitzicht over Napels.

Nuttige tips
Banken: Er zijn in Napels diverse geldautomaten waar u kunt pinnen.

Vervoer
Vervoer per bus of ander openbaar vervoer is aan te raden. U kunt een dagkaart kope, maar omdat de bussen nogal langzaam zijn, is er ook de collectieve taxi (een soort minibusje) met een standaardtarief. Er is een hop on hop off bus met twee verschillende routes: de blauwe route gaat langs de kust en de rode route door de stad. Vanuit Napels is het mogelijk om met een hydrofoil (=draagvleugelboot) naar Capri of Sorrento te gaan. Als u van het schip loopt richting stad ziet u deze aan uw linkerkant liggen.

Winkelen
De drukste winkelstraat is de Via Roma. Er zijn veel marktjes in Napels (mercato of mercatino). De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00-13.30 uur en 16.30-19.30 uur (zondags gesloten).

Pizza
Voor de echte Napolitaanse pizza kunt u o.a. naar pizzeria Di Matteo gaan in de Via Tribunali 94 in de binnenstad. Ook Da Michele, Via Cesare 1 (zijstraat corso Umberto) staat bekend om zijn pizza's sinds 1870. Zeer eenvoudige aankleding en de eigenaar bedient in een witte 'slagersjas'. U kunt kiezen uit 2 soorten pizza: Marguerita en Marinara. Rond lunchtijd wel een rij om binnen te komen. U krijgt een volgnummer, maar is het wachten absoluut waard!

Ligplaats schip
Het schip ligt op een loopafstand van ca. 10 minuten van het centrum. Wanneer u uit de terminal komt en u rechtdoor blijft lopen en aan het einde van de straat met de bocht mee naar links gaat, komt u vanzelf in het stadscentrum.

Waarschuwing Napels is een echte havenstad waar helaas veel criminaliteit voorkomt. Neem daarom alleen het hoognodige mee als u de stad in gaat. Laat uw paspoort, credit cards en sieraden aan boord en pas goed op jongens op brommers!

ROME

Weer

temp

neerslag

opm

April

16 C

 

 

Mei

23 C

 

 

Highlights

De St. Pieter, de Sixtijnse kapel, de Trevi fontein en het Colosseum. In Rome herleven oude tijden, maar u kunt er ook genieten van ‘la dolce vita’ en de overheerlijke Italiaanse keuken waarvan u in elk steegje en op ieder piazza kunt proeven.

Het cruiseschip meert aan in Civitavecchia op ongeveer 70 km van Rome. De indrukwekkende hoofdstad van Italië ligt aan de rivier de Tiber en werd oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels ten oosten ervan. Op de rechteroever ligt het kleinste staatje ter wereld, Vaticaanstad dat wordt omsloten door Rome. In de oudheid was Rome de belangrijkste stad, maar ook in het Romeinse Rijk. Later werd het bovendien de hoofdstad van de katholieke kerk en daarmee de stad van de Paus. Slenter door de straatjes van de oude schilderachtige wijk Trastevere. Het lijkt een dorpje op zich te zijn met smalle straatjes en slaperige pleintjes. Treed in de voetsporen van de gladiatoren met een bezoek aan het Colosseum, verwonder u over de schilderingen van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel, beklim de Spaanse Trappen of werp een muntje in de wereldberoemde Trevi fontein. Zo weet u zeker dat u Rome niet voor het laatst hebt gezien.

Bezienswaardigheden

Colosseum
Met een bezoek aan het Colosseum in Rome treedt u in de voetsporen van de gladiatoren. In 72 na Christus werd begonnen met de bouw van dit spectaculaire amfitheater. Hier vonden bloederige gevechten plaats tussen gladiatoren voor een uitzinnige menigte van 50.000 mensen. Om de lange wachtrij ter plekke te vermijden kunt u kaartjes kopen bij de Palatijnse Heuvel of via www.tickitaly.com. Colosseum, Piazza del Colosseo, Rome

Forum Romanum
Een flonkerend complex van marmeren en gouden paleizen, tempels en markten met zuilengalerijen. Forum Romanum, Via dei Fori Imperiali, Rome

Piazza’s
Rome telt vele pleinen, van het levendige Piazza di Spagna aan de voet van de Spaanse Trappen en het Piazza del Popolo met de obelisk in het midden tot het Piazza Navona. Volgens de Romeinen het mooiste plein van heel Italië.

Trevi fontein (Fontana di Trevi)
De beroemdste fontein van Rome neemt een hele muur van het Palazzo Poli in beslag. Het prachtige beeldhouwwerk, met als centrale figuur Neptunus, werd wereldberoemd als decor voor diverse films, maar de bekendste is toch wel de scene uit Federico Fellini’s ‘La Dolce Vita’.Trevi fontein, Piazza di Trevi, Rome

Vaticaanstad
Het kleinste staatje ter wereld wordt geregeerd door de Paus en heeft onder andere een eigen rechtssysteem, postkantoor, radiostation en krant (de osservatore Romano). Hier bevindt zich het grootste museumcomplex ter wereld: het Vaticaans Museum met musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek. Vaticaanstad wordt bewaakt door de Zwitserse Garde.

Sixtijnse Kapel
De kapel is vooral bekend vanwege haar fresco’s van Perugino, Botticelli en Ghirlandaio. Het plafond werd tussen 1508 en 1512 beschilderd door Michelangelo, het grootste werk ooit door één kunstenaar gemaakt. Later schilderde hij het Laatste Oordeel achter het altaar.

Nuttige tips

Vervoer
U kunt Rome prima verkennen per metro, het beschikt namelijk over een goed metronetwerk. Taxi’s op straat aanhouden is lastig, dat lukt beter op taxiverzamelplaatsen. Neem dan de gele taxi’s voorzien van meters. Wel even checken of ze ook aan staan.

Winkelen
De Via Nationale bestaat van begin tot eind uit allerlei soorten winkeltjes. Ook de Via del Corso, Via del Tritone, Via cola die Rienzo en de straten rond het PiazzoCampo. Chiquere zaken vindt u aan de Via Veneto, Via del Corso en de Piazza’s (o.a. Piazza di Spagna). Ook een bezoek aan de vlooienmarkt in de wijk Trastevere bij de Porta Portese is de moeite waard.

Eten en drinken
U kunt kiezen uit een eenvoudige maaltijd in een pizzeria, trattoria of osteria of een traditioneel viergangenmenu in een chique restaurant. Dat bestaat uit een antipasti (koude vleesgerechten) of bruschetta (stokbrood met olijfolie en tomaat), Il primo (pasta, soep of risotto), Il Secondi waarbij u kunt kiezen uit vlees of vis. Als dessert is er fruit, kaas of zoete deegwaren (dolce). Behalve klassiekers als pizza en pasta, kunt u ook proeven van het typisch Romeinse kalfsschnitzel ‘Saltimbocca alla Romana’ of ‘Coda alla Vaccinara’, een stoofpot van ossenstaart en groenten. In Rome zijn honderden wijnbars waar u een glaasje lokale, veelal witte, wijn kunt drinken afkomstig van de Castelli Romani, de heuvels rondom de stad.

Ligplaats schip
Aanlegplaats van het cruiseschip is Molo Vespucci in Civitavecchia. Dit ligt op ongeveer 70 km van Rome. U kunt kiezen voor een excursie van de rederij naar de stad. Als u op eigen gelegenheid de stad wilt bezoeken, kunt u het beste de shuttle nemen naar de ingang van het havengebied, vanaf daar is het zo’n 800 m lopen naar Stazione Termini. U bent in ongeveer een uur reizen naar Rome. Voor het Vaticaan stapt u uit bij station Roma San Pietro. Daar vandaan is het een prettige wandeling richting de Spaanse Trappen. U kunt ook per taxi of minibusje naar de stad reizen, maar u bent wel veel tijd kwijt in de file. Of u huurt een scooter. Houd er rekening mee dat het verkeer druk is en de reistijd naar het schip ruim een uur is.

Toeristeninformatie
Er zijn diverse Tourist Information Points in Rome. Bij Stazione Termini zowel binnen (bij perron 4) als bij de hoofduitgang. Maar ook in het centrum bij bv de Trevi fontein/Via del Corso.

Typisch Romeins
Smalle, schilderachtige steegjes, middeleeuwse kerkjes en verrukkelijk eten. Maar ook het geluid van claxonnerende auto’s en Vespa’s in het hectische verkeer. Proef een echte Italiaanse cappuccino of espresso in het oudste (1760) en beroemdste café ter wereld: Antico Caffé Greco. In dit chique café gingen veel beroemdheden u al voor. Let op: voor een zitplaats in een restaurant betaalt u ‘service charge’. Vandaar dat de Italianen zelf hun koffie vaak staand aan de bar drinken.

FLORANCE/PISA

 

Weer

temp

neerslag

opm

April

17 C

79 mm

14 dagen regen

Mei

21 C

57 mm

10 dagen regen

Highlights

Da Vinci, de Duomo en de Ponte Vecchio. Het Italiaanse Toscane heeft behalve glooiende hellingen en cipressen ook prachtige kunststeden als Florence en Pisa.

Uw cruiseschip meert aan in Livorno, een vissersdorpje dat is uitgegroeid tot één van de belangrijkste havensteden aan de Italiaanse westkust. De moderne stad heeft sinds de 16e eeuw Pisa vervangen als haven voor Florence. Bij binnenkomst vallen meteen de drie forten op, net als het standbeeld van ‘de vier Moren’ waarboven Ferdinand I De Medici over de haven uitkijkt.

Vanuit de Toscaanse stad is het ongeveer 20 minuten rijden naar Pisa en binnen een kleine twee uur bent u in kunststad Florence. Bezoek in Pisa de wereldberoemde scheve toren en de Campanile (klokkentoren) of geniet van de kunst in Florence waar de Duomo (Santa Maria del Fiore) met haar roodbruine koepel het stadsgezicht domineert. Bewonder de schilderijen van Da Vinci, Michelangelo, Botticelli of Caravaggio in het Uffizi museum. Of slenter over de Ponte Vecchio, de brug met vele winkeltjes.

Bezienswaardigheden

Galleria dell’ Academia
De eerste kunstacademie voor Europese schilders werd opgericht in 1561, maar is tegenwoordig een museum. De collectie bestaat onder andere uit beelhouwwerk van Michelangelo. Zo is hier de David te vinden, terwijl een replica het Piazza della Signoria siert. Galleriadell’ Academia, Via Ricasoli 60

Galleria degli Uffizi
In dit beroemde museum bevindt zich één van de grootste kunstverzamelingen ter wereld. Er bevinden zich werken van Leonardo da Vinci, Michelangelo en Botticceli. Galleria degli Uffizi, Piazzale degli Uffizi 6

Museo di San Marco (San Marco Museum)
Gehuisvest in het voormalige dominicanenklooster herbergt het museum kunstwerken van de vroegere monnik, prior én getalenteerd schilder, Fra Angelico. Zo beschilderde hij de kloostercellen van de monniken en het beroemde fresco de ‘Annunciatie’. Museo di San Marco, Piazza di San Marco 1

Ponte Vecchio
Wie door Florence loopt kan deze prachtige brug, gebouwd in 1345, niet missen. In de overhangende winkeltjes zaten vroeger de slager, kruidenier en smid, tegenwoordig luxe juweliers en goudsmeden.

Duomo Santa Maria del Fiore
De rode koepel van de dom domineert het stadsbeeld. Er werd 150 jaar gebouwd aan deze oogverblinde kathedraal in diverse kleuren marmer en is na de St. Pieter in Rome en de St. Paul in Londen de grootste ter wereld. Duomo, via della Canonica 1/Piazza del Duomo

Toren van Pisa
Dé trekpleister van Pisa is de 55 meter hoge scheve toren. Oorzaak is de moerassige ondergrond, maar ook de eerste drie verdiepingen werden scheef gebouwd. Galilei zou hier o.a. de valeigenschappen van voorwerpen hebben bestudeerd. Met gewichten en kabels probeert men de toren te behoeden voor instorten. Toren van Pisa, Campo dei Miracolli

Nuttige tips

Vervoer
Het grootste gedeelte van het centrum van Florence is autovrij. Bovendien is het zo compact dat u het prima te voet kunt verkennen. Verder is het mogelijk een taxi of bus te nemen.

Winkelen
Florence heeft niet alleen leuke boetiekjes, maar ook grote modemerken zijn gevestigd in bijvoorbeeld de Via de Tornabuoni en via de Panzani. Voor sieraden en goud moet u op de Pontevecchio zijn. In het 16e eeuwse handelshuis Mercato Nuevo vindt u een souvenir- en kedingmarkt, in de volksmond ook wel de Mercato del Porcellino (biggetjesmarkt) genoemd, vanwege het standbeeld dat hier staat. Souvenirs te over in de Via Condotta en een bekend warenhuis is Coin. Het kledingaanbod is van uitstekende kwaliteit, net als de huishoudelijke artikelen.

Stranden
De kust in de omgeving van Livorno is ruig met steile rotsen en kleine baaien, ideaal om te snorkelen. (Kleine) zandstranden bevinden zich iets zuidelijker, zoals in Ardenzo (op 6 km) en Antignano (op 8 km).


Eten en drinken
La cucina Italiana doet ook hier haar (befaamde) naam eer aan. Goede restaurants en ijssalons vindt u in elk steegje en op ieder piazza in Florence, Pisa en Livorno. Geniet van de eenvoudige, maar verrukkelijke pizza’s en pasta’s in de familierestaurants. Uiteraard mag u Italië niet verlaten zonder van de koffie te proeven; een waar kunstwerkje klaargemaakt door een barista.

Ligplaats schip
Cruiseschepen meren aan aan de Capitanaeria of Mediceo pier. U kunt de haven niet lopend verlaten, maar u kunt wel een bus, taxi of huurauto nemen. Sommige rederijen regelen een shuttlebus naar het centrum. Voor Pisa of Florence neemt u de taxi of bus naar het Centraal Station van Livorno. Vanaf hier is het 20 minuten naar Pisa en een kleine twee uur naar Florence.

Toeristeninformatie
Livorno Tourist Bureau, Indirizzo Via S. Anna, Livorno

Typisch Livorno
Livorno, de toegangspoort van Toscane. Volgens velen het echte Italië met haar kunst, cultuur, maar ook ‘la dolce vita’, het zoete leven. De plek bij uitstek om te genieten van overheerlijke maaltijden, maar ook de opera. Beroemd is het marmer uit Carrara dat o.a. werd gebruikt voor de David van Michelangelo.

TOULON (Provance)

Geen info

BARCELONA

Weer

temp

neerslag

opm

April

16 C

 

9 dagen regen

Mei

20 C

 

10 dagen regen

Vervoer
Barcelona beschikt over een goed netwerk van bus-, metro- en treinverbindingen, maar ook het vinden van een taxi is geen probleem. De snelste manier om Barcelona te zien, is door middel van de bus turístic. U kunt op- en afstappen wanneer u wilt. Informatie vindt u bij TMB Customer Service

Vliegveld
Het vliegveld ligt ongeveer 15 km van de stad. Het centrum bereikt u met de trein, de Aerobús (ieder kwartier naar Placa d’Espanya en Placa Catalunya) of taxi.

Ligplaats schip
Grote cruiseschepen liggen meestal aan de Muelle Adosado, ongeveer 6 km van het centrum. Met de taxi of bus is het een half uur naar zowel het centrum als de luchthaven. Kleinere cruiseschepen liggen soms direct aan de pier van het centrum (WTC) op 10 min. loopafstand van het standbeeld van Columbus.

 

Praktische informatie

Arts
Aan boord van ieder cruiseschip zijn een arts en een gediplomeerde zuster aanwezig. De arts is in staat medicijnen voor te schrijven. De uitrusting en geneesmiddelen aan boord zijn erop gericht uitsluitend eerste zorg te verstrekken. Wij raden u aan om uw eigen voorgeschreven medicijnen mee te nemen aan boord. Bezoeken aan de arts zijn voor rekening van de passagier.

Bagage
Norwegian Cruise Line raadt u aan slechts één koffer per persoon mee te brengen. Voor de cruise geldt echter geen bagagelimiet, maar indien u nog reist per vliegtuig dient u wel rekening te houden met bagagerestricties die daarvoor gelden. Tevens dient u uw bagage te voorzien van labels met de volgende gegevens: naam, voornaam, naam schip, hutnummer (indien bekend), cruisedatum en haven van inscheping. De rederij adviseert medicatie en waardevolle spullen in uw handbagage te bewaren.Norwegian Cruise Line is niet aansprakelijk voor verlies/schade aan eigendommen. U kunt gebruik maken van de kluisjes aan boord. Eveneens hebben sommige schepen ook kluisjes in de hutten.

Let op: het is niet toegestaan om eigen dranken mee te nemen aan boord van het cruiseschip. Eigen meegebrachte dranken zullen worden ingenomen bij het aan boord gaan van het cruiseschip en kunnen aan het einde van de reis weer worden afgehaald. Dit geldt tevens voor dranken gekocht in de tax-free winkels aan boord.

Betalingen aan boord
Aan boord ontvangt u een persoonlijke Norwegian Cruise Line boordkaart welke u dient te gebruiken voor betalingen van extra diensten en aankopen aan boord. De eerste dag van de cruise dient u deze kaart te activeren met één van de volgende creditcards: American Express, Visa, MasterCard, Discover of Diners Club. Tevens is het ook mogelijk om in Traveller Cheques of contant te betalen. De valuta aan boord bij de Norwegian Cruise Lines is de Amerikaanse dollar ($). Indien u contact betaalt, dient u wel een borgsom ter plaatse te voldoen (ca. $ 100 per dag per hut). Bij de receptie kunt u tevens Traveller Cheques incasseren. Op sommige cruises is het ook mogelijk geld te wisselen bij de receptie. Het wordt aangeraden om een klein bedrag aan lokaal geld mee te nemen tijdens uw bezoek aan de verschillende plaatsen. Creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd, in winkels en restaurants.

Boordkaart
Bij inscheping ontvangt u een zgn. boordkaart. Met deze kaart worden al uw uitgaven aan boord geregistreerd. Tevens dient het als toegangsbewijs voor het cruiseschip en als sleutel van uw hut.

Dagprogramma
Elke dag vindt u aan boord een cruisemagazine. Hierin wordt u geïnformeerd over alle activiteiten en festiviteiten en over de havens die aangedaan worden. U kunt het programma soms in meerdere talen bij de receptie verkrijgen. Ook is het mogelijk om tijdens de reis excursies te boeken. Meer informatie hierover ontvangt u aan boord. Iedere dag zijn er verschillende activiteiten en vermaak aan boord. Voor kinderen worden speciale leuke activiteiten georganiseerd en er is ook een speciale kinderclub aan boord zodat ook uw kinderen zich niet hoeven te vervelen aan boord.

Excursies
Het deelnemen aan excursies in de diverse havens is niet verplicht. U kunt in vele gevallen ook zelf de omgeving verkennen. Wel is het zo dat u d.m.v. het meedoen aan een excursie de meeste informatie over een bepaalde plaats/gebied krijgt. Informatie over excursies kunt u in vele gevallen vinden op de website van de rederij. Het volledige programma van de excursies is aan boord te verkrijgen. Excursies kunt u aan boord reserveren en dit kan direct al na inscheping. Voor sommige excursies zijn de plaatsen beperkt, dus snel reserveren kan dan gewenst zijn. De route en prijs van de excursie kan zonder voorafgaande kennisgeving door de rederij worden gewijzigd in het geval van prijsveranderingen en onvoorziene gebeurtenissen. Bovendien kunnen excursies worden geannuleerd indien het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt. In dit geval wordt de deelnameprijs aan de ingeschreven personen terugbetaald. Bij annulering door de klant wordt geen enkele vergoeding toegestaan. Sommige excursies zijn niet geschikt voor personen met beperkte mobiliteit. Voor sommige archeologische plaatsen moet men betalen als men een fototoestel of videocamera wenst te gebruikten (niet inbegrepen). Excursies worden door plaatselijke onafhankelijke touroperators uitgevoerd en de begeleiding is veelal niet Nederlandssprekend. Over het algemeen kunt u kiezen tussen Engelstalige of Duitstalige excursies. Geef uw voorkeur bij reservering van de excursie aan. Deze facultatieve excursies vallen niet onder de verantwoordelijkheid van Stip Reizen.

Faciliteiten
Aan boord zijn verschillende faciliteiten aanwezig waar u tijdens uw cruisevakantie (tegen betaling) gebruik van kunt maken, zoals o.a. diverse restaurants en bars, een fitnessruimte, schoonheidssalon, sauna, whirlpool, fotograaf, internet, was- en strijkservice, babysitservice en diverse winkels. Norwegian Cruise Line Casino’s zijn uitsluitend aanwezig op de volgende schepen: Norwegian Dawn, Spirit, Sun, Star, Jewel, Pearl, Gem, Jade, Sky en Epic. Voor jonge kinderen en tieners worden speciale programma’s georganiseerd in de Kid’s Crew.

Fooien / Servicebijdrage
Tijdens uw cruise biedt het personeel van Norwegian Cruise Line u overal op het schip een uitstekende service. Zij worden achter de schermen ondersteund door evenzoveel medewerkers en bemanningsleden, die hun uiterste best doen om uw verblijf aan boord zo aangenaam mogelijk te maken. Voor uw gemak zal Norwegian Cruise Line automatisch een dagelijkse servicebijdrage aan uw boordrekening toevoegen, afhankelijk van uw route en het aantal dagen waarop de diensten daadwerkelijk zijn geleverd. Deze servicebijdrage is bedoeld om de gasten van Norwegian Cruise Line te garanderen dat de diensten aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voldoen. Het bedrag bedraagt ca. $ 12 per persoon per dag. Voor kinderen van 3 tot 12 jaar wordt een bedrag van ca. $ 6 gehanteerd en voor kinderen onder 3 jaar geldt er geen toeslag. Tevens is het ook mogelijk tussentijds fooien te geven, dit wordt echter niet afgetrokken van het totaalbedrag aan verplichte servicebijdrage die u aan het einde van de cruise dient te betalen. Bovenop de prijs van de consumpties wordt automatisch een barservice bijdrage van 15% in rekening gebracht. Bovenop de spa- en salonservices wordt automatisch een servicebijdrage van 18% in rekening gebracht. Wanneer het schip zich in Spaanse wateren bevindt, is een extra (Spaanse) BTW variërend van 8% tot 18% van toepassing op alle producten.

In- en ontscheping
De inscheping begint ca. 3 uur voor de afvaart en u dient zich uiterlijk 2 uur voor het vertrek van het schip te melden. Zorg ervoor dat alle bagage is voorzien van kofferlabels (compleet ingevuld) die u bij de reisbescheiden heeft ontvangen. U dient ervoor te zorgen dat uw naam en voornaam, naam van het cruiseschip, hutnummer, datum en haven van inscheping op uw label vermeld staan. Tijdens de inscheping dient u uw gelabelde bagage te overhandigen aan de bemanning of het havenpersoneel. Deze bagage wordt een paar uur later in uw hut afgeleverd. Nadat uw reispapieren en identiteitsbewijs zijn gecontroleerd, en nadat u uw Norwegian Cruise Line boordkaart hebt ontvangen, kunt u aan boord. De dag voor uw ontscheping ontvangt u nieuwe kofferlabels welke u wederom volledig moet invullen en aan uw bagage moet bevestigen. De avond voor de ontscheping dient uw bagage voor de deur van uw hut gezet te worden. Deze wordt vervolgens opgehaald en veilig bewaard op het schip. U vindt deze bagage de volgende ochtend in de cruiseterminal weer terug nadat u van boord bent gegaan. Wij raden u aan wel aan een aparte tas als handbagage bij u te houden. Dit voor kleding, toiletartikelen en andere zaken (o.a. belangrijke documenten, waardevolle spullen, medicijnen e.d.) die u de volgende ochtend nodig zal hebben.

Kinderen
De minimumleeftijd voor kinderen is 6 maanden. Op cruises met 3 of meer opeenvolgende zeedagen geldt een minimumleeftijd van 12 maanden.

Kleding
Aan boord en voor de excursies wordt casual kleding aangeraden. Met het zogenaamde ‘Freestyle Cruising’ concept bent u niet gebonden aan strikte kledingvoorschriften en mag u dragen wat u wil. Voor de avonden is het toegestaan om casual kleding te dragen. U kunt uw smoking of avondjurk dus thuis laten. Tijdens de excursies is het aan te raden gemakkelijke en sportieve kleding, en comfortabele schoenen te dragen. Wanneer u tijdens de excursies eventueel religieuze plaatsen bezoekt, dient u gepaste kleding te dragen (geen short, bermuda, etc.). Tevens wordt het u ook aangeraden wat warmere kleding mee te nemen vanwege de temperatuurverschillen en airconditioning.

Maaltijden
Er zijn verschillende restaurants en cafés waar u terecht kunt voor diverse maaltijden en menu’s. De openingstijden van de verschillende restaurants variëren. Het wordt echter wel aangeraden ter plaatse te reserveren. Het is niet toegestaan te roken in de restaurants. U verblijft tijdens de cruise op basis van ‘Freestyle Cruising‘, d.w.z. dat u bepaalt wat u eet (à la carte, buffetmaaltijden of wat lekkers in één van de specialiteitenrestaurants), waar u eet (geen tafelschikking), wanneer (24 uur per dag zijn er mogelijkheden, u bent niet gebonden aan een bepaald tijdstip) en met wie (gezelschap hoeft niet van tevoren doorgegeven te worden). U kunt kiezen uit verschillende restaurants en bars & lounges. Ook roomservice overdag is inbegrepen!

Speciale diëten
Wanneer u speciale wensen heeft (dieet, vegetarisch, glutenvrij etc.), dient u dit op het moment van de boeking en minstens 2 maanden vóór vertrek door te geven. Norwegian Cruise Line houdt hier dan rekening mee. Hiervoor kan echter wel een toeslag worden berekend. Norwegian Cruise Line serveert speciale maaltijden enkel aan boord van het cruiseschip. Speciale maaltijden tijdens de vliegreis en excursies vallen niet onder de verantwoordelijkheid van Norwegian Cruise Line. Extra informatie Free Style cruising: reserveren in specialiteitenrestaurants (reserveringen kunnen alleen aan boord worden gemaakt, vooraf reserveren is niet mogelijk) wordt aangeraden. Voor sommige specialiteitenrestaurants geldt een toeslag van US $ 10 tot $ 35 p.p. Koffie, thee, water en ijsthee zijn inbegrepen. Overige drankjes zijn niet inbegrepen en worden bijgeschreven op uw boordrekening, alcohol wordt alleen geschonken aan personen boven de 18 jaar (bij cruises in Europa) of 21 jaar (bij cruises buiten Europa).

Minimum leeftijd
Om te mogen deelnemen aan een cruise met Norwegian Cruise Line dient minimaal één van de deelnemers van het reisgezelschap 21 jaar of ouder te zijn. Indien dit niet het geval is, kunt u ter plaatse worden geweigerd.

Reisdocumenten
Afhankelijk van uw vaarroute dient u te beschikken over een paspoort of ID-kaart. Voor bepaalde bestemmingen dient deze nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij thuiskomst. Per reis staat aangegeven welke grensdocumenten u nodig heeft. Kinderen en baby`s hebben eigen reisdocumenten nodig en mogen niet bij hun ouders bijgeschreven staan. Zonder geldige reisdocumenten wordt de toegang tot het cruiseschip geweigerd, zonder terugbetaling van de kosten van de reis.

Rolstoelgebruikers / Mindervalide gasten
Mindervalide gasten zijn van harte welkom aan boord van het cruiseschip. Bent u mindervalide of bent u afhankelijk van een rolstoel, dan dient u begeleid te worden door een reisgenoot en dient u zelf een rollator of rolstoel (opvouwbaar) mee te nemen. Tevens dient u dit bij reservering door te geven evenals de afmetingen van uw rolstoel of rollator (wanneer van toepassing). Rolstoelen aan boord van het cruiseschip zijn alleen bedoeld voor noodgevallen. Indien u gebruikt wenst te maken van een aangepaste mindervalide hut, kunt u deze niet via onze website boeken. Een mindervalide hut is altijd op aanvraag en u dient dan ook te allen tijde hiervoor contact op te nemen met ons Servicecenter. Houdt er rekening mee dat ontschepen niet altijd mogelijk is in havens waar het cruiseschip niet direct aan de kade ligt. Voor de volledigheid willen wij u er ook graag op wijzen dat indien er sprake is van rolstoelgebondenheid, deelname aan excursies helaas niet mogelijk is. Wanneer kleine stukjes en/of trappen gelopen kunnen worden en een opvouwbare rolstoel meegenomen wordt, behoren enkele excursies tot de mogelijkheden. Informatie over de mogelijkheden en zwaarte van excursies wordt aan boord verstrekt door de excursiebalie.

Let op: met het oog op de veiligheid en het comfort van alle reizigers is het van belang dat elke reiziger op het ogenblik van de boeking volledige informatie verschaft, indien hij/zij ziek is, onwel, beperkte beweeglijkheid heeft of mindervalide is.

Routewijziging
In verband met weersomstandigheden of andere door overmacht ontstane omstandigheden kan de rederij in verband met de veiligheid van de passagiers en bemanning besluiten de route kort voor vertrek of tijdens de reis te wijzigen.

Taal
De belangrijkste voertaal aan boord, zowel onder personeel als bij aankondigingen, is Engels.

Telefoon / Internet
Het is mogelijk telefoongesprekken te voeren aan boord indien u op zee bent, echter dient u rekening te houden met slechte bereikbaarheid en hoge kosten. Alle cruiseschepen van Norwegian Cruise Line hebben een internetcafé waar u op internet kunt surfen en e-mailen met vrienden en familie. De meeste schepen bieden ook een draadloze internetverbinding (WiFi) in bepaalde ruimtes van het schip (soms zelfs in uw eigen hut). Indien u in een haven ligt, kunt u gebruik maken van uw eigen mobiele telefoon.

Voltage
Het voltage in de hut aan boord van alle schepen is 110/220 V. Het wordt aangeraden om een adapter of verloopstekker mee te nemen.

Winkels & Services aan boord
In de taxfree winkels aan boord wordt een breed assortiment van aan belastingvrije artikelen aangeboden: kleding, parfums, cosmetica, sieraden, horloges, alcoholische dranken, tabak en producten met het rederijlogo. Daarnaast vindt u op alle schepen wellness- en schoonheidssalons, was- en strijkservice en fotoservice, waarvan de prijzen aan boord staan aangegeven.

N.B. Bovenstaande informatie is afkomstig van derden. Zaken die niet op ons persoonlijk van toepassing zijn, zijn weg gelaten!

 

 


Kaarten